Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko v noci zasype sníh, varují meteorologové

Krásy zimy, ilustrační fotografie
Krásy zimy, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Česku se večer a v noci na středu objeví sněhové přeháňky, které by se podle meteorologů měly objevovat stále častěji. I přesto se teploty budou přes den držet kolem pěti stupňů.

Nad střední Evropou se podle Českého hydrometeorologického ústavu bude udržovat nevýrazná oblast nižšího tlaku vyplněná studeným vzduchem. "Ve čtvrtek postoupí do střední Evropy od západu frontální systém. I v dalších dnech budou přes střední Evropu postupovat jednotlivé frontální systémy od severozápadu až západu. V závěru období k nám začne proudit teplejší a vlhký vzduch od západu," uvádí meteorologové.

Ve středu bude v noci oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Zpočátku zataženo a místy slabé občasné sněžení. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Přes den většinou polojasno, ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Večer od jihozápadu přibývání oblačnosti a na jihozápadě později místy sněžení. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C.

Čtvrtek přinese zatažené až oblačné počasí a sněžení. Později odpoledne a večer v jihozápadní polovině území srážky jen místy. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na severovýchodě až -6 °C, k ránu v Čechách slabé oteplení. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. 

V pátek očekávají meteorologové oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, V noci a ráno místy náledí. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. 

V sobotu bude většinou oblačno, zpočátku místy, postupně jen ojediněle sněhové přeháňky, V noci a ráno se objeví ojediněle náledí. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. 

V neděli očekávají meteorologové polojasno až oblačno. Postupně od západu přibývání oblačnosti a místy sněžení. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. 

Od pondělí do středy se očekává oblačno až zataženo, občas déšť, na horách přechodně déšť se sněhem nebo sněžení. Zpočátku srážky jen místy, od vyšších poloh sněhové. Nejvyšší denní teploty 2 až 7 °C, v závěru období až 9 °C.

První týden předpovědi tak bude teplotně podprůměrný, další tři týdny ale ČHMÚ očekává teplotně průměrné. Tomu bude odpovídat i skupenství srážek, kdy se v prvním týdnu předpovědi budou četněji vyskytovat i sněhové srážky.

"Srážkově očekáváme období prvních dvou týdnů mírně nad průměrem, druhou polovinu období pak s méně srážkami," uvádí meteorologové.

Témata:  počasí sníh

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy