Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trend nebo skryté nebezpečí? Depilace u mužů může přinést vážné komplikace

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Depilace dnes zdaleka není pouze doménou žen. Muži si upravují (nebo dokonce zcela holí) podpaží, záda či pubické ochlupení. Pokud ale jde o hrudník a nohy, mnohým se zdá, že to už je přespříliš. Lékařka upozorňuje, že ochlupení má svůj účel a jeho odstranění může přivodit zdravotní problémy.

Obecně lze říci, že ženy mají rády, když si muž oholí záda, ramena a varlata. Ženám nevadí, když má muž chlupy v podpaží. Jednak to nebývá věc, které si všimne na první pohled, druhak by mohla mít pochyby o vaší mužnosti, jakmile zahlédne vyholené podpaží. To ale neznamená, že by muži měli mít v podpaží neupravenou zpocenou „džungli“. Ochlupení proto zkracujte a používejte antiperspirant, který zabraňuje pocení. Deodorant pach pouze překrývá a výsledkem může být odpudivá kombinace odérů.

Pubické ochlupení nad penisem by mělo být dle bázoru většiny žen pouze upravené. Pokud chce muž partnerku překvapit a oholí si penis úplně, je velká pravděpodobnost, že u ní vyvolá záchvat smíchu, což není ideální předehra. Někteří muži mají potřebu si pubickou oblast komplet vyholovat, aby se penis jevil větší. Nezapomínjte ale, že o tomto triku je už informovaná i vaše partnerka, takže ji jen těžko oslníte. Akorát dáte najevo nízké sebevědomí.

Když si muž holí ruce a nohy, zcela se tím u drtivé většiny žen znemožní. „To se dá tolerovat jen u závodních plavců,“ napsala jedna z uživatelek internetu. „Ruce a nohy si holí basketbalisté a všichni vidíme, jak hrozně to vypadá,“ přidala se další.

A jak je to s hrudníkem? Debatu rozvířil irský herec Aidan Turner, který se na některých fotkách chlubí zarostlým hrudníkem, ale v jednom ze svých filmů měl najednou ochlupení upravené. Proč to udělal, ptaly se ihned zástupy fanynek. „Chlap má být chlupatý. Miluji, když prsty jezdím po jeho zarostlém hrudníků,“ napsala fanynka. „Mluv za sebe! Muž má být bez jediného chloupku, aby vynikla jeho postava,“ oponuje jiná žena v diskuzi na menprovement.com.

„Toto téma rozděluje, protože jde o věc osobního vkusu. Někomu se prostě chlupatý hrudník líbí, jinému nikoli,“ vysvětluje pro britský list The Telegraph stylista Lee Kynaston. Když se muž kompletně oholí, krom podrážděné pokožky (hlavně v zimních měsících, kdy je obecně více vysušená) ho čeká delší nepříjemné období svědění, jak chloupky opět rostou. „Jestliže muž navštěvuje fitko a chce se pak pochlubit vyrýsovanými svaly, je samozřejmě nesmysl, aby je schovával pod hustý porost. V tomto případě by měl ochlupení zkrátit. Docílí tak kompromisu, “ radí Kynaston. Naopak pokud muži na figuře až tak nezáleží, může hrudník klidně nechat tak, jak mu ho příroda stvořila.

Holení těla ale zdaleka není pouze záležitostí módy a vkusu. Někteří lékaři varují před riziky. „Odstraňování pubického ochlupení dráždí pokožku a způsobuje mikroskopické ranky. Když to spojíte s teplým a vlhkým prostředím v oblasti genitálií, vznikne živná půda pro bakterie, hlavně streptokoky a stafylokoky. Nezřídka musíme ošetřovat zanícené papuly kolem pohlavních orgánů,“ říká Emily Gibsonová na webu alternet.com.

„Už jsem jako následek častého vyholování viděla celulitidu i na šourku a penisu,“ dodala s tím, že pubické ochlupení má svůj účel. Poskytuje ochranu proti nežádoucímu tření pokožky a patogenům zvnějšku.Navíc jsou známkou toho, že pohlavní hormony fungují tak, jak mají.“Obsese holením vyhovuje kosmetickým firmám. Rozjely byznys obřích rozměrů,“ uzavřela lékařka.

Témata:  muži zdraví

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy