Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak správně močit? Odborníci varují před nepříjemnostmi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Ne všechno, co se týká penisu, musí být nutně spojené s příjemnými věcmi. Snad každý muž zná situaci, kdy poslední kapka moči téměř vždy skončí ve spodním prádle, ať u pisoáru oklepává či dokonce skáče sebevíc. Řešení tohoto problému není právě snadné, potíž je totiž v anatomii.

„Ke mně do ordinace přichází mnoho mužů, kteří se ptají, zda je normální, když jim moč ukápne do slipů. Uklidňuju je, nejedná se o nic závažného,“ říká pro Men's Health urolog Joseph Sonstein z Texaské univerzity v Austinu.

Močová trubice (urethra) u muže je poměrně dlouhá, 15 - 20 cm, a nevede rovně dolů, nýbrž je dvakrát prohnutá, vytváří jakési S. V „mininádržkách“ se tak moč nevyhnutelně nahromadí.

Urethra není sval, ale dutá rourka. „Jakmile ukončíte močení, gravitace způsobí samovolný únik kapičky moči,“ vysvětlil lékař a dodal, že je to stejné jako se zahradní hadicí – vždycky v ní nějaká voda zůstane a posléze sama vyteče.

Potíže s „poslední kapkou“ mají muži s delším penisem (lepší výbava tak nemusí být nutně výhodou) a zhoršují se s věkem. Muži po padesátce mají slabší proud moči, které se tak v močové trubici nahromadí více než u mladíků.

„Účinné řešení de facto neexistuje. Při močení nespěchejte! Když skončíte, vydržte ještě chvíli, než kapka vyjde ven. Perineum (hráz, pánevní dno), tedy oblast za varlaty směrem k análnímu otvoru, by měla být volná. Nestahujte si gumu od slipů či trenýrek pod šourek. Nemočte jen s rozepnutým poklopcem, ve kterém si mačkáte penis“, radí profesor Stacy Loeb, urolog z New York University. Starším mužům doporučil močení v sedě.

Urethru si lze nahmatat u kořene penisu, moč pak můžete vymačkat. Ani tento způsob ale není vždy účinný. K té části močové trubice, která je schovaná „uvnitř“ těla pod močovým měchýřem, se nedostanete.

Můžete také posilovat již zmíněné pánevní dno. Stáhněte svaly v této oblasti po dobu 10 sekund, pak na 10 sekund povolte. Postup opakujte desetkrát za sebou. Toto cvičení provádějte třikrát denně.

Závěrem je třeba připomenout, že obdobný problém jako s močí nastává i v případě ejakulátu. Kapka spermatu se může u ústí urethry objevit i několik minut po orgasmu. Ejakulát je viskózní, tak to chvíli trvá, než vlivem gravitace vyteče. Možná se vám také stává, že po sexu, masturbaci či poluci („mokré sny“) má proud moči neobvyklý úhel nebo je rozdvojený. Důvodem jsou zbytky semene, které blokují urethru. V průběhu močení by se měl proud vrátit do normálu.

Témata:  muži zdraví WC

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy