Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erotické sny mohou představovat problém. Kdy vyhledat lékaře?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Sny jsou pro člověka záhadou od nepaměti a ani v dnešní době vědeckého a medicínského pokroku je neumíme zcela vysvětlit. Obzvlášť erotické snění dokáže naši psychiku nabourat a ačkoli sex už není takové tabu jako před 100 lety, řada lidí má výčitky svědomí. Typickým příkladem může být sen, kdy se heterosexuálnímu muži zdá o sexu s mužem.

Ve spánku se „vypne“ vědomí, v kterém jsou obsaženy i společenské zábrany, a nastoupí podvědomí, což může být pěkná divočina, jak patrně znáte z vlastní zkušenosti. „A protože sex je jedním z hnacích motorů života, není divu, že erotické sny máme. Naznačují nám, co nás dlouhodobě trápí, čeho máme v reálu nedostatek a co bychom v intimních situacích chtěli,“ říká pro server netdoctor.co.uk David Delvin, přední britský sexuolog a terapeut.

U lidí se silnými morálními či náboženskými postoji se ale i během spánku zapne jakýsi „cenzor snů“. Jejich erotické snění tak probíhá ve formě symbolů. Mužům se zdá například o tunelech či metru (=vagina) nebo mají krásné sny o kopcovité krajině (=prsa). Ženám se zdá o komínech, raketách, kostelních věžích či doutnících. „Asi každý tuší, čeho symbol to je,“ podotkl Delvin.

Většina z nás ale už není svázána církevními dogmaty, erotické sny jsou tak mnohem zřetelnější. Pochopitelně se v nich může odehrávat cokoli, přesto si psychoterapeuti povšimli, že některé výjevy jsou častější. Patří mezi ně:

- sex s manželkou/partnerkou v bláznivých situacích- sex s celebritou- nevěra se sousedem/sousedkou- sex se zcela neznámým člověkem- sex s jedincem stejného pohlaví- sex s expřítelkyní či dávnou láskou- orgie, do nichž je zapojena současná partnerka- sex s člověkem, kterého ve skutečném světě nemůžete vystát- velmi nepříjemné sny, v nichž dojde k incestu či násilí

Ženatého muže dokáže vykolejit sen s homosexuální tématikou. „Zatímco ženy se běžně drží za ruce, objímají či posuzují krásu jiných žen, muži se těmto projevům homoerotiky (nikoli homosexuality) pod vlivem společenského tlaku brání. Ovšem i oni potřebují obejmout od parťáka. Ve snu se jim pak potlačené touhy vyjeví,“ vysvětluje sexuolog a dodává: „Spolelivým testem sexuální orientace jsou představy při onanii, nikoli fantazie při snění.“

Specifickým typem erotického snu je prožití velké lásky. Takové sny jsou tak intenzivní, že jsme i několik dnů zamilovaní a citově zmatení. Pokud se vám to stává často, nejspíš máte vážné problémy v současném vztahu či manželství. Měli byste proto vyhledat pomoc vztahového terapeuta.

Zpozornět byste také měli, pokud máte erotické sny, v kterých se opakovaně objevuje incest a různé formy násilí včetně znásilnění. „ Tyto sny nelze podceňovat, určitě se za nimi ukrývá trauma či jiný psychologický problém. Pokud těmto snům chcete přijít na kloub nebo je dostat pod kontrolu,“ navštivte psychoanalytika s jungiánským výcvikem nebo hypnoterapeuta.

Erotické sny má většina adolescentů a mladých mužů do 30 let, ovšem mohou se vyskytnout i v seniorské věku. Podle studie, kterou vypracoval Alfred Kinsey, zažívá 70 procent svobodných mužů ve věku 21 – 25 let „mokré sny“, kdy dojde k orgasmu a výronu semene. Kinsey se zmiňuje i o 86letém důchodci, který během snu ejakuloval.

„Poluce není projev Satana, jak tvrdí některá náboženství, ale přirozenou biologickou reakcí organismu. Mýtem je také tvrzení, že při poluci mladí muži vyčerpávají semeno, a tudíž budou v budoucnu neplodní,“ podotkl sexuolog Delvin.

„Mokré sny“ mohou mít samozřejmě i ženy. Některé uvádějí, že svůj první orgasmus zažily právě během spánku. Na rozdíl od mužů se ale většina žen krátce před orgasmem probudí, musí si pak pomoct onanií. Erotické sny mohou být také indikátorem těhotenství. „Když žena čeká dítě, podbříšek a pohlavní orgány jsou více prokrvené a citlivé, což může vyvolávat erotické fantazie,“ uzavřel Delvin.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti muži spánek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy