Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dělá Mireček z Básníků? Česko pořád bere jako svoji druhou vlast

Dielle, Joseph
Dielle, Joseph
Foto: Reprofoto YouTube

Brazzaville - Jmenuje se Joseph Dielle a žije v Kongu. Ale snad skoro každý Čech ho zná jako Mirečka z filmové série Básníků. Česká novinářka Markéta Kutilová ho vypátrala a navštívila.

Mireček z Básníků si ve filmu zahrál ještě jako černošský student v Československu. V polovině osmdesátých let studia ukončil a vrátil se do rodného Konga. Československo navštívil ještě jednou, v roce 1987, kdy se dotáčel třetí díl Básníků.

Od té doby se Mireček zpátky nepodíval. Dokonce už zapomněl i mluvit česky, i když podle vlastních slov považuje Česko za svoji druhou vlast. Rozhovor s ním vyšel na Xman.cz, přestože se Joseph Dielle novinářů straní a rozhovory poskytuje jen velmi nerad.

V Kongu pracuje jako ředitel televize a Básníky už hodně dlouho neviděl. Podle vlastních slov měl sice film nahraný na videokazetě, ale ta se ztratila za občanské války v 90. letech, když jeho dům vyrabovali.

Mireček alias Joseph si v Kongu pořídil i velkou rodinu. Dnes má nejen děti, ale už i vnoučata. O své slávě v České republice vůbec neví a asi ji ani příliš nechápe. "Fakt mě lidi znají, jo?" ptal se nevěřícně novinářky Markéty Kutilové, když mu vyprávěla, že po něm Češi vesměs říkají všem černošským studentům Mireček.

Joseph Dielle (foto zde) už s nikým v Česku styky neudržuje a o osudu ostatních kolegů z filmu nic neví. O to víc ho překvapují, když mu je popisuje novinářka Kutilová. Všichni tři jeho hlavní spoluherci totiž skončili u herectví nebo filmu. Ostatně i Mireček, který v ČSSR studoval režii.

Dnes mu ale na báječná léta mezi Čechy a legendární natáčení zbývají jen skromné vzpomínky - sedm fotografií a kožená taška, kterou si domů z ČSSR přivezl (foto zde).

Témata:  Joseph Dielle

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy