reklama

"My jsme zatím udělali krok číslo jedna. Ověřili jsme si, že ten genetický materiál, který máme, jsou opravdu vlasy příbuzných. Předpokládám, že jsme vyvrátili pochybnost, že by snad šlo o nějaký podvrh," řekl člen týmu a ředitel Muzea Boženy Němcové v České Skalici Milan Horký.

Prameny vlasů spisovatelky byly zřejmě ustřiženy po jejím úmrtí, Hynkovy vlasy rodina Němcových uchovávala jako vzpomínku na předčasně zesnulého syna. V roce 1919 se oba tyto prameny vlasů dostaly do majetku muzea prostřednictvím dcery Dory.

Podle Horkého by dalším krokem mohlo být pátrání ať už v linii oficiální či alternativních. Odborníci by museli podle Horkého vytipovat příbuzenskou linii a najít u ní přímé ženské potomky.

Božena Němcová se narodila zřejmě 4. února 1820 ve Vídni a zemřela 21. ledna 1862 v Praze. Datum narození zpochybňují školní matriky, podle kterých se narodila v roce 1817 či 1818. Někteří badatelé tvrdí, že Němcová mohla pocházet z rodinného okolí vévodkyně Kateřiny Zaháňské. Její postava se objevuje v Babičce.