Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákeřné poruchy přimu potravy: Anorexie a bulimie hrozí i starším ženám

Ruska Valeria Levitinová je patrně nejhubenější dospělou ženou světa
Ruska Valeria Levitinová je patrně nejhubenější dospělou ženou světa
Foto: Pravda.ru

Řím - Poruchy příjmu potravy, jako jsou anorexie a bulimie, se nevyskytují jen u dospívajících dívek, ale mohou propuknout i ve vyšším věku, mezi čtyřicátým a padesátým rokem. Diagnóza je obtížná a léčba ještě komplikovanější než u adolescentek.

Podle jedné britské studie se ukázalo, že 15 procent dotázaných žen se s tímto problémem potýkalo, napsal italský deník Corriere della Sera.

Ze studie vyplynulo, že poruchy příjmu potravy vyvolává šok z rozvodu, těžké zklamání v práci či hluboký zármutek. Každá šestá žena za svého života bojovala s anorexií nebo bulimií a 3,6 procenta žen se s nimi potýkalo v posledním roce.

Ženám nad čtyřicet let hrozí vyšší riziko bulimie, jestliže jim v útlém věku chyběla mateřská láska. Naopak dobrý vztah matky s dcerou snižuje riziko vzniku bulimie o 20 procent. Úmrtí jednoho z rodičů v dětství zvyšuje riziko vývoje poruch příjmu potravy dokonce šestinásobně.

Britská BBC informovala o případu Julie Sprinksové (48), který tuto problematiku názorně ukazuje. "Poprvé jsem trpěla anorexií, když mi bylo čtyřiačtyřicet let. Byl to pro mě šok, věděla jsem, že jím stále méně, ale nikdy mě nenapadlo, že se stanu anorektičkou. Byla jsem nešťastná v práci a měla jsem malou sebeúctu. Měla jsem deprese a zdálo se mi, že nestojí za to, abych jedla. Chtěla jsem odejít ze života," uvedla tato žena. Když se zhroutila v zaměstnání, byla převezena do nemocnice a lékaři u ní konstatovali anorexii a deprese a musela se léčit. Její váha byla nebezpečně nízká. Dnes přibrala a uvědomuje si, co se jí stalo.

Jsou poruchy příjmu potravy v dospělém věku skutečně vzácné? "Jsou rozhodně méně časté, v průměru připadají na deset adolescentů s poruchami dvě ženy nad čtyřicet let s chronickou anorexií. Tyto případy jsou četnější než v minulosti, ale to možná souvisí i s větší informovaností," uvádí psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu potravy při milánské nemocnici San Raffaele.

"Poruchy příjmu potravy se projevují ve středně těžké formě a často jsou skryty za zvýšenou tělesnou aktivitou projevující se nejen cvičením, ale třeba také neustálým uklízením v domácnosti. Terapie dospělého je stejná jako u nezletilce, ale léčit dospělého je složitější. Ten často diagnózu nepřijme," dodal Erzegovesi.

Témata:  anorexie ženy zdraví

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy