Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákeřná anorexie: Nenapravitelně poškozuje kostí a způsobuje atrofii mozku

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Nutriční poradce a psychiatr Stefano Erzegovesi se snaží pomoci rodičům, jejichž dcera propadla anorexii. Pozornost má podle něj vyburcovat to, že dcera vyžaduje "zdravé" pokrmy a projevuje znaky přílišného perfekcionismu.

"Jako dítě neměla Becca nikdy problémy s jídlem," vypráví Wendy. "Z mých tří dětí jedla nejvíce a nevyhýbala se žádném druhu pokrmů. Ale kolem dvanácti let se jídlo a její váha staly problémem. Začala mít pocit, že je tlustá. Nejdříve prohlašovala, že chce jíst zdravě, ale postupně odmítala stále více druhů potravin a začala hubnout. Netušili jsme nic do té doby, než začala odmítat jakékoli jídlo a její porce se stále zmenšovaly," říká Wendy.

"Becca se stávala ustrašenější a neúčastnila se života rodiny. Pak začala lhát. V té době jedla ve školní jídelně bez dohledu, a když jsme se jí zeptali, jestli jedla, odpovídala, že ano. Ale všechno jídlo ve skutečnosti vyzvracela a nic nám neřekla," říká Wendy. To, že se dívka trpící anorexií stahuje z okolního světa a lže, jsou příznaky typické pro tuto chorobu, uvádí profesor Erzegovesi, šéf Centra pro poruchy příjmu potravy při nemocnici San Raffaele v Miláně.

Anorektici se sice shodují v tom, že nějak jíst musejí, ale pak, když to mají učinit, prostě to nedokážou, vysvětluje profesor Erzegovesi v italském deníku Corriere della Sera.

Přirozeným instinktem těla je vše zpomalit, aby zabránilo úmrtí. Becca přestala menstruovat. Mnohé anorektičky nemají dost vápníku, a to může nenapravitelně poškodit kosti a orgány. Nastává i atrofie mozku a pacient má senilní demenci jako kdyby mu bylo devadesát let, podotýká Erzegovesi.

Roky se předpokládalo, že rodinné vztahy jsou příčinou poruch příjmu potravy. Není tomu tak. Porucha má mnoho příčin, říká profesor. Zotavování z této choroby je velmi pomalé, trvá tři až pět let.

Často jde o adolescenty, kteří nezlobí, jsou zodpovědní, dobří ve škole, nikdy nepřijdou pozdě domů a nelžou. Jestliže potomek má takovéto vlastnosti a začíná stále méně vycházet ven, méně jíst a zavírat se na delší dobu v pokoji, musíme se začít ptát. A pokud máme pochybnosti, obraťme se na odborníka, zdůrazňuje profesor Erzegovesi.

Témata:  anorexie ženy nemoc

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy