Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec tampónů a vložek? Je tu menstruační rtěnka

Tampónům odzvonilo?
Tampónům odzvonilo?
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - V americké lékařské komunitě čelí chiropraktici časté kritice ať už kvůli tomu, že to vlastně nejsou lékaři, v horších případech i kvůli nebezpečné spinální manipulaci kojenců a malých dětí. Nyní jeden chiropraktik svým bizarním nápadem ještě přilil olej do ohně „chiropraktického šarlatánství“. Kansaský chiropraktik Daniel Dopps mluví o tom, že vymyslel revoluční trik, jak ženám ulehčit menzes. Jeho „menstruační rtěnka“ ale zatím spíše vyvolává nevěřícné dotazy, připomínky a vtipy.

Informace o Doppsově produktu se začaly šířit na sociálních sítích a upoutaly také novinářku magazínu Forbes. Ta proto kontaktovala chiropraktika, aby se ujistila, že jeho nápad není vtip. Dopps jí řekl, že je vše, co se píše, pravda, i když připustil, že „se to zdát opravdu podivné."

A o co vlastně jde? Generální ředitel a prezident společnosti Mensez Technologies Dopps popisuje produkt na svém profilu LinkedIn takto: „Ženská menstruační rtěnka je přírodní patentovaná směs aminokyselin a olejů v aplikátoru rtěnky, který se aplikuje na labia minora (malé stydké pysky) a způsobuje, že drží u sebe takovým způsobem, který je dostatečně silný, aby udržel menstruační tekutiny v předsíni nad labia minora, kde ústí a močové trubice a kde se nachází vstup do vagíny. Sloučenina je okamžitě odplavena močí, která uvolní menstruační tekutinu spolu s močí do WC pokaždé, když žena močí. Nejsou potřeba žádné vložky nebo tampony. Zaručené, bezpečné a čisté.

Patent na tuto „rtěnku“ byl udělen 10. ledna. Podle Droppse už produkt zkouší „malý počet žen“. Dodal však, že firma Menzes Technologies tento produkt nebude vyrábět. „Doufáme, že jej prodáme někomu jako je Procter & Gamble nebo Kimberly Clark," řekl Dopps magazínu Forbes s tím, že alespoň jedna společnost zaměřující se na produkty osobní péče už „projevila zájem“. 

Jak poukazuje server, například tampony v USA spadají pod Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a jsou regulovány jako zdravotnická potřeba. Pokud by se tedy teoreticky tento nový produkt dostal na trh, byl by na tom zřejmě podobně. Takže by nejen musel „silně zapůsobit“ na některou z velkých společností, ale musel by projít testy, regulačními pravidly a navíc by musel být lákavý pro samotné ženy-uživatelky.

Dropps proto říká, že jeho firma prozatím pouze „představuje tento pojem veřejnosti“. Zatím ale jeho nápad vyvolává jen celou řadu otázek. „Jak je možné, že tato krvi a potu odolná látka se rozpustí amoniakem v moči? Jak si mohou být uživatelky jisté, že moč úplně rozpustí těsnění? A co riziko infekce ze zadržované menstruační tekutiny? A zná Dropps rozdíl mezi močovou trubicí a vagínou?“ táží se lidé na internetu.

Dopps má na všechny dotazy jednoduchou odpověď – vše bude důkladně testováno a zdokonaleno. Dodal, že „to dává větší smysl než strčení špuntu tam nahoru" a že „bude možné používat vagínu jako močový měchýř a že to bude fungovat stejně jako tampony“.

„Kromě toho, že vagina není jako močový měchýř, tampony tímto způsobem nefungují. Každý, kdo má základní znalosti o lidské anatomii, ví, že vagina je svalnatá trubice a že její vchod je umístěn za močovou trubicí, kudy se moč vylučuje. Některé ženy se domnívají, že Dopps je misogyn a že člověk jako on by neměl vyrábět produkty pro ženy bez znalosti ženské anatomie," píše Forbes.

To podle magazínu dokazuje i komunikace Droppse na Facebooku, kde jedné z žen napsal: „Vy jako ženy byste měly přijít s lepší řešením, než jsou pleny a špunty, ale to se nestalo. Důvodem je, že ženy jsou 25% času rozptylovány menstruací, takže jsou mnohem méně produktivní, než by mohly být. Ženy mají tendenci být mnohem kreativnější než muži, ale jejich perioda je utlumí a hraje si s jejich hlavami“.

Dopps po telefonu novinářce také řekl, že „mnoho členů LGBT komunity, lesbičky zvláště, jsou kvůli mě vzteky bez sebe, protože jsem jsem bílý hetero člověk“. Dopps trvá na tom, že jeho koncept je „nepochopený" a bude mít „velké sociální důsledky pro ženy."

Témata:  ženy zdraví menstruační vložky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy