Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porod po termínu? Víme, jak na to

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Praha - Termín porodu je často jakési dogma. Údaj, zapsaný v těhotenské průkazce je fakt, kterým se sice řídí lékaři, ale dítě může mít opačný názor. Jste unavená, máte oteklé prsty u nohou i u rukou a připadáte si zkrátka nekomfortně jako velryba.

Lékaři nechají těhotné ženy, budoucí matky, přenášet maximálně 10 dní. Poté přejdou k umělému vyvolání porodu. A jak se vlastně onen posvátný údaj zjistí?

Termín porodu se vypočítává při první těhotenské kontrole a jedná se o 40 týdnů, respektive 10 lunárních měsíců od poslední menstruace. Je to však diskutabilní, jelikož reálné stáří plodu je o dva týdny nižší - pokud se počítá s ovulací ideálně kolem poloviny cyklu (tedy 14. den). V termínu 40+1 jste jeden den po termínu porodu, od 42+0 přenášíte.

Ve 42. týdnu rodí opravdu málokterá žena. Většinou se miminko přihlásí o něco dříve. Ale jsou samozřejmě výjimky potvrzující pravidlo. Každopádně by mělo být těhotenství ukončeno včas. A to nejen kvůli děťátku, ale i kvůli matce.  

O donošeném miminku se hovoří od ukončeného 38. týdne těhotenství. To už děťátko váží kolem 3–3,5 kilogramu a měří asi 50 centimetrů. Už je připraveno na život mimo dělohu, ale o vstupu na svět rozhoduje samo. Je připraveno.

Pokud žena neporodí do termínu 42+0, zvyšuje se již zmíněné riziko. Placenta den po dni velmi rychle stárne a nezajišťuje už dostatečně svou funkci. Proto se tedy přistupuje k řešení v podobě přijetí do porodnice, kde se obvykle vyvolá porod.

Jak si pomoci vyvolat porod svépomocí?

Masáž bradavek

Jedná se o jeden z nejúčinnějších způsobů, jak přivolat "vytoužené" kontrakce. Pravidelně denně třete několik minut (asi 4) bradavky mezi palcem a ukazováčkem. Díky masáži se v těle vyplavuje hormon oxytocin, který vyvolává děložní stahy. 

Sex

Asi nejpříjemnější varianta. I když s ohledem na stav je to spíše diskutabilní. Mužské sperma obsahuje prostaglandiny, které je třeba nechat uvnitř co nejdéle. Nechráněný styk může vyvolat kontrakce možná i mechanickým kontaktem. Těžko říci, zda tento "trik" opravdu funguje nebo jedná li se o babskou radu.

Fyzická námaha

Zkuste uklidit. Nechceme tím samozřejmě říci, že máte doma nepořádek, to v žádném případě. Hlavně při "šůrování" nezvedejte těžká břemena, zkrátka namáhejte se s mírou, přiměřeně svému stavu.

Horká vana

Posaďte se opatrně do vody teplé až čtyřicet stupňů, přitom krouživými pohyby masírujte bříško sprchou s teplou vodou. Porod by se měl spolehlivě rozběhnout. Zkuste to!

Bylinky

Bylinky jsou lékem na všechny neduhy. To je stará, dobrá pravda. Zkuste čaj z maliníku, levandulový extrakt ve formě koupele nebo masážního oleje (otevírá porodní cesty, tím stimuluje porod), mateřídoušku a skořici (pomáhají stahovat hladkou svalovinu dělohy stejně jako fenyklový čaj). U bylinek nepřekračujte doporučené množství, obsahují účinné látky stejně jako léky. 

Témata:  porody ženy děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy