Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je rakovina civilizační choroba? Existovala už před ,7 miliony let, zjistili vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ptc.cz

Rakovina je často považována za civilizační chorobu, která souvisí s naším mnohdy nezdravým životním stylem. Jak ale nyní ale informuje server EurekAlert, rakovina není problémem, který sužuje jen naši civilizaci – existovala totiž již před 1,7 miliony let.

Jak server informuje, v magazínu South African Journal of Science vyšly dvě nové studie, které dokumentují nález zatím nejranějšího výskytu rakoviny a kostních nádorů u lidských fosílií.

První studie dokumentuje nález nártní kosti, která je stará přibližně 1,7 milionů let a byla nalezena v jihoafrickém Swartkrans. Ačkoliv si vědci nejsou zcela jisti, kterému druhu kost náležela, bezpochyby podle nich jde o příbuzného člověka. V této kosti byly nalezeny známky osteosarkomu, rakoviny kosti.

Nejstarší nádor, který je zdokumentován v druhé studii, byl nalezen v páteři dítěte Australopithecus sediba, Karaba. Stáří tohoto nálezu je ještě větší – přibližně 2 miliony let.

Jak server připomíná, doposud rekord držel nález v žebru neandrtálce z období přibližně před 120 tisíci lety. Jedná se tedy o velmi výrazný posun do historie.

„Moderní medicína často předpokládá, že rakovina a nádory v lidech jsou způsobeny moderním způsobem života a prostředím. Naše studie ukazují, že původ těchto nemocí sahá až k našem předkům, miliony let před existencí moderních industriálních společností," okomentoval to Edward Odes, který jednu ze studií vedl a na druhé se spolupodílel.

Témata:  rakovina neandrtálci vědci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy