Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Let MH370: Nová studie ukazuje, proč záchranáři dosud nenašli trosku stroje

Ostrov Reunion, na kterém byly pravděpodobně nalezeny trosky letu MH370
Ostrov Reunion, na kterém byly pravděpodobně nalezeny trosky letu MH370
Foto: Google Earth

Canberra - Let MH370 společnosti Malaysian Airlines havaroval severně od místa pátrání. Potvrzuje to nová studie pohybu ve vodě části křídel ze stejného modelu letadla.

Informovala o tom dnes agentura AP. Let MH370 s 239 lidmi na palubě zmizel v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Zhruba tříleté pátrání, na němž se podílela Austrálie, Malajsie a Čína, bylo v lednu ukončeno.

Pátrání po letadle typu Boeing 777 v oblasti o rozloze 120.000 kilometrů čtverečních jihozápadně od australského pobřeží vyšlo na 160 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč). Experti však i po jeho ukončení dále pokračovali v hledání možností, jak upřesnit místo havárie.

Oceánografové australské vlády zkoumali, jak se stejné vztlakové klapky, jako měl ztracený letoun, pohybují v oceánu. Předchozí modely klapek prý dostatečně neodpovídaly skutečnosti.

Nová analýza potvrdila podle AP závěr analýzy z loňského prosince, že letoun havaroval severně od místa pátrání. Prosincová studie byla z části založena na sledování pohybu v oceánu šesti modelů vztlakových klapek, které byly vyrobeny na základě nalezené vztlakové klapky z letu MH370. Ta byla objevena u pobřeží ostrova Réunion v červenci 2015.

Australský oceánograf David Griffin, který se podílel na prosincové studii, míní, že nová analýza potvrzuje původní spekulace, že vztlakové klapek se ve skutečnosti v oceánu pohybovaly rychleji a více nalevo. Nová studie tak podle něj potvrdila původní doporučení expertů rozšířit oblast pátrání o dalších 25.000 kilometrů čtverečních severním směrem.

Australská vláda nevylučuje, že v budoucnu obnoví podmořské pátrání po pohřešovaném malajsijském letadle. Novinářům to dnes v Melbourne řekl australský ministr dopravy Darren Chester. Podle něj by to ale vyžadovalo důvěryhodné nové informace, které by vedly ke specifické lokalitě. Určujícím faktorem pro zastavení dosavadního pátrání nebyly náklady, řekl.

"Nevylučuji budoucí podmořské pátrání v kterékoli oblasti," citovala jej agentura Reuters.

Hledání Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ukončila Austrálie, Malajsie a Čína v lednu po téměř třech letech pátrání. Letadlo zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 cestujícími na palubě; značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 vědci Austrálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy