Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada letu MH370: Příbuzní cestujících chtějí obnovit pátrání, přinesli nové kusy trosek

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines
Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Příbuzní některých cestujících z letadla společnosti Malaysia Airlines, které se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě, dnes vyzvali malajsijskou vládu, aby obnovila pátrání po stroji. Zároveň úřadům předali pět nových kusů trosek, které podle jejich přesvědčení pocházejí z letounu. Dosavadní rozsáhlý průzkum dna Indického oceánu vrak letadla neodhalil. Vyšetřovatelé také doposud nebyli schopni určit příčinu zmizení stroje.

Předpokládá se, že se Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží, když se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci a následnému soukromému hledání v Indickém oceánu nepodařilo vrak letadla objevit.

Pouze na opačné straně Indického oceánu, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion, se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Nové trosky, které jsou podle příbuzných pasažérů také z pohřešovaného letadla, nalezli rybáři ve třech různých lokalitách na africkém ostrově Madagaskar, uvedla Grace Nathanová, jejíž matka byla na palubě zmizelého letadla. Podle Nathanové byly údajné kusy letounu objeveny během soukromě financovaného pátrání. "Moře stále vyplavuje trosky, takže by mělo pátrání pokračovat," řekla právnička Nathanová.

Close-up of one of the pieces of debris handed over to #Malaysia's transport minister by relatives of passengers and crew on board flight #MH370. This piece still has a fragment of a label attached to it and has been identified as being part of a floor panel from a Boeing 777. pic.twitter.com/pCS3cLI7ED

— Annette Gartland (@netpoette) 30. listopadu 2018

Ministr dopravy Anthony Loke, který se s příbuznými setkal, uvedl, že vláda by zvažovala obnovu pátracích operací pouze v případě věrohodných důkazů.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Malajsie letecké nehody Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.