Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada letu MH370 objasněna? Expert prý na něco přišel

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na archivním snímku, autor: Laurent Errera / L'Union, France
Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na archivním snímku, autor: Laurent Errera / L'Union, France
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Britský technologický expert Ian Wilson se domnívá, že nalezl díky Google Maps ztracený let MH370. Muž prohlašuje, že se mu podařilo letoun, který v roce 2014 zmizel s 239 lidmi na palubě, objevit ve vysoko oblasti kambodžské džungle.

Obrázky z Google Maps zobrazují obrys velkého letadla. Jak ale poukazuje server Fox News, může jít v podstatě jakékoliv letadlo. Wilson je však přesvědčen o pravosti svých závěrů a říká, že zamýšlí navštívit ono místo, aby vyřešil jedno z největších tajemství v historii letectví.

„Podle měřítek na Google to má asi 69 metrů dl, ale zdá se, že mezi ocasem a zadní částí letadla je mezera. Je to jen o něco větší, ale je tu mezera, která by to asi vysvětlila,“ tvrdí údajná nálezce letu MH370.

Let MH370 se ztratil i s posádkou a cestujícími na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu 8. března 2014. V červenci letošního roku zveřejnila malajská vláda závěry svého vyšetřování a přiznala, že stále neví, co se s osobním letadlem stalo.

Navzdory milionům dolarů vynaložených k nalezení letadla, Wilson věří, že odhalil trosky tak, že strávil „hodiny" hledáním v internetových mapách. „Byla jsem tam (na Google Earth), pár hodin támhle, několik hodin tady. Pokud to sečtete, strávil jsem hodiny hledáním místa, kam se letadlo mohlo zřítit. A nakonec vidíte místo dopadu letadla. Je to ta nejzelenější a nejtmavší část, kterou vidíte,“ dodal.

V reakci na tuto zprávu čínská vláda použila společnost Space View, aby se zaměřila na vytyčenou vysokohorskou oblast jihovýchodní Asie. A když se na místo určené Wilsonem zaměřil satelit, přišlo velké zklamání.

Firma tvrdí, že v džungli neexistují žádné známky žádného letadla - nejméně ze všech toho patřícího malajské letecké společností, které je pohřešováno od března 2014

Space View na twitteru napsal: „Zúčastněné strany a svědci poprosili Space View, aby se na místo zaměřil. Tak jsme zkontrolovali tři snímky, natočené v roce 2015, 2016 a 2018 z našeho archivu. Sorry, žádné letadlo tam není.“

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy