reklama

Pokud máte tu možnost, je nejlepší pěstovat si bylinky vlastní. Stačí vám poměrně málo. Na bylinky nepotřebujete hektar půdy, stačí středně velké korýtko nebo malá zahrádka.

Pěstování vlastních bylinek skýtá samozřejmě mnoho výhod. Jak jistě víte, bylinky a koření se běžně používají na dochucení různých pokrmů. Jsou ale neprávem často vnímány jako něco obyčejného, co ani nestojí za pozornost. Opak je ale pravda! 

Chce to trochu přitažlivosti!

I takové dny jsou, že zrcadlo ukazuje obraz, který nechceme vidět. Tělo je unavené, bez elánu a jiskry. A pokud se opravdu necítíte zrovna v nejlepší formě a chtěli byste svůj vzhled trochu vylepšit, sáhněte po vanilce. Její chuť je lahodná a vůně jakbysmet! Jestliže ji přimícháte do ranního smoothie nebo ovesné kaše, budete celý den jen zářit a nápadníky přímo odhánět.

Podobné účinky má i další „sladké“ koření, kterým si můžete trošku okořenit krásný život. Nemusíme chodit daleko, je to totiž skořice. A toto voňavé koření má ve spíži snad každý! Nešetřete s ní a uvidíte, že změnu na sobě poznáte i vy sami.

Jestli vám na zahrádce roste kopr, máte šťastný den! Pomocí této bylinky můžete totiž okořenit dlouhodobý partnerský vztah a probudit v něm opět jiskření a vzrušení. Ať už z něj vykouzlíte cokoliv, účinky brzy pocítíte! 

Zda li vám okenní parapet zdobí rozmarýn, opět trefa do černého! Zvyšuje mužskou potenci a manželské páry z něj kdysi společně vily věnce pro utužení vztahu. Jestli chcete něco skutečně speciálního, připravte si takzvané rozmarýnové víno: čerstvé listy naložte do láhve bílého vína, po několika dnech přeceďte a společně si dejte skleničku. O vášnivý večer budete mít zaručeně postaráno.

Láska kvete v každém věku

Jestli jste potkali někoho, koho si chcete v životě dlouhodobě udržet, dejte si s ním řebříčkový čaj. A to platí i u déle fungujících manželství či vztahů, nemusíte být zrovna na začátku romance. Obvykle se připravuje z kvetoucí natě, kterou zalijete vařící vodou, odstavíte a po deseti minutách scedíte. Můžete ho dochutit například medem a citronem. 

Pryč s únavou

Pokud i vás doběhla ona pověstná jarní únava, rozhodně vám pomůžou čerstvé či sušené drcené lístky šalvěje. Mají nahořklou, trochu trpkou příchuť, ale výborně podpoří chuť. Hodí se do omáček či nádivek,na vepřové nebo hovězí maso. Šalvěj očišťuje lidský organismus a zbavuje veškeré negativní energie, tedy včetně únavy.

A dále tu máme mátu. Tato rostlinka roste jako plevel. Nepotřebuje ke svému životu mnohé a přitom je tak dokonalá! Je sázkou na jistotu při vyčerpanosti. Ať už si pár čerstvých lístků přihodíte do sklenice vody, nebo z nich uvaříte čaj, postaví vás rychle na nohy. A to i při kocovině!

Trocha toho lidského štěstí

Badyánové hvězdičky nejen krásně vypadají, ale také mají schopnost posílit mysl a přinést do života štěstí. Upečte si něco dobrého s pořádnou dávkou badyánu. Co třeba perníčky?

Pryč se stresem!

A zase ten stres! Uklidněte si nervy i mysl kmínem, ať už klasickým, nebo římským. I malá špetka vás velmi rychle uklidní a navodí pohodu.