reklama

Prvotní test prodloužil život mouchám a červům o více jak deset procent. Po přepočtu na lidské by to pak dělalo dvanáct let. Vědci věří, že tento objev může mít významné důsledky v honbě za prodloužením života.

„Nejsme si jisti, proč to funguje, ale budeme to nadále zkoumat," řekl serveru Mirror vedoucí vědec Michael Polymenis. „Tato studie ukázala, že běžné léky můžou prodloužit životnost organismu. Proto si myslíme, že bychom mohli najít léky, které mají ještě lepší schopnost prodloužení života," dodal.

Ibuprofen je stejně jako aspirin protizánětlivý lék, který se používá k léčbě horečky a také proti bolesti. Byl vyvinut v roce 1960 firmou Boots a během dvaceti let se stal dostupným po celém světě. Světová zdravotnická organizace zahrnula Ibuprofen do seznamu základních léků, které by měly být v každé lékárně.

Je ale zároveň důležité dodat, že látka Ibuprofen je sice považována za bezpečnou, ve vysokých dávkách může ale mít neblahý vliv na fungování jater. Proto raději nedoporučujeme výsledek bádání ověřovat doma na vlastní kůži.