Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak snížit riziko rakoviny prsu? Vyhněte se stresu a alkoholu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ptc.cz

Rakovina prsu, to je nemoc, téma, o kterém se moc nemluví. Lidé z ní mají strach. Je to strašák, kterého lze ale porazit!

V České republice onemocní ročně rakovinou prsu cca 7000. Přibližně 1600 žen s touto diagnózou umírá. Na vzniku onemocnění se určitou měrou podílí životní styl a psychika.Přinášíme vám 7 tipů, díky kterým snížíte riziko výskytu této nemoci.

Omezte stres

Stres, stres a zase ten stres. Není jen berličkou pro vznik rakoviny prsu, velmi dobře pomáhá rozpoutat veškeré negace v našem těle. A proto se mu zkuste co nejvíce vyvarovat. Začněte meditovat, cvičit jógu, hodně číst. Zkrátka se přiblížit svému vnitřnímu já a najít klid.

Pryč s nadváhou

Pokud víte, že patříte do kategorie lidí, kterým sahá obezita či nadváha na paty, zamyslete se a změňte to. Ručička na váze se ráda vychyluje směrem doprava a úměrně s tím stoupá též riziko vzniku rakoviny prsu. Zařaďte do svého denního života chůzi nebo jakýkoliv druh sportu, který vás přebytečných kil zbaví.

Změřte se v pase

Je velký rozdíl, kam v těle svůj tuk ukládáte. Podle nedávné studie zveřejněné v časopise British Medical Journal je to právě velikost okolo pasu (obezita typu jablko), jež ukazuje na možné riziko rakoviny prsu. Spočítejte si, o kolik centimetrů se zvýšil obvod pasu vaší sukně od doby, kdy vám bylo dvacet. Je-li rozdíl více než hmatatelný j na čase s tím něco udělat.

Pijte s mírou

Alkohol ano, ale v malé míře. Neříkáme, ať se uchýlíte k abstinenci. Jedna sklenka vína či piva není na škodu, naopak je zdraví prospěšná. Zamyslete se ale nad tím, jestli máte zapotřebí něco víc...

Přidejte zeleninu

Některé výzkumy prokazují souvislost mezi konzumací červeného masa a růstem rakovinných buněk. Ale proč nepřistoupit na variantu, že kapustové karbanátky mohou být stejně chutné jako ty masové? Zkuste maso omezit a zeleninu navýšit.

Pozor na chemii

Důkazů o negativních důsledcích toxinů na naše zdraví stále přibývá. Mikroskopické částečky chemikálií se hromadí v tukových buňkách, kde se začnou chovat jako hormony estrogenu a zvyšují tak riziko onemocnění. Čeho se bát nejvíce? Bisfenolu, polychlorovaných bifenylů a ftalátů. 

Prevence

Není čeho se bát, k zubnímu lékaři také chodíte jednou za půl roku či za rok na preventivní prohlídku. A když mají péči vaše zuby, proč ne prsa?

Dbejte tedy na to, aby byl váš život vyvážený. Pokuste se udržovat v psychické pohodě a neustále myslete na to, že žádný stres za to nestojí. Nikdy vám totiž nevrátí dny strávené v nemocnici. 

Vnímejte, co jíte. Neodbývejte se rohlíkem a levnou paštikou. Dejte si na jídlo čas, popřípadě si ho připravte den dopředu. Mějte se ráda a a vězte, že pýcha předchází pád.

Témata:  rakovina ženy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy