Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší mýty o kouření aneb způsobuje nikotin opravdu rakovinu?

O cigaretách panuje mnoho mýtů
O cigaretách panuje mnoho mýtů
Foto: Pixabay

Mezi kuřáky i nekuřáky panuje řada mýtů týkajících se právě cigaret. Zatímco někteří tvrdí, že nikotin způsobuje rakovinu, podle dalších nejsou cigarety tělu ničím prospěšné. Realita je ovšem místy úplně jiná.

Podle vědců z Minnesotské univerzity má většina kuřáků mylné představy o tom, která část cigarety je rakovinotvorná. 65 procent dotázaných kuřáků uvedlo, že za původce rakoviny plic považují nikotin. Žádný průzkum ale zatím neprokázal, že nikotin by mohl mít karcinogenní vlastnosti.

Olejovitá přírodní látka je pouze jednou z několika tisíců složek tabáku, a prakticky neškodnou. Zvýšené riziko rakoviny představuje způsob, jakým nikotin přijímáme do těla, tedy spalování tabáku. Při hoření cigarety totiž pronikají do plic kuřáka jedovaté zplodiny, z nichž je více než šedesát prokazatelně rakovinotvorných.

Další mýtus se týká žlutého zbarvení některých částí těla kuřáků. Nejčastěji se jedná o místa, která přichází do kontaktu s cigaretou, tedy prsty, nehty a zuby. Původ zbarvení se připisuje opět nikotinu, ve skutečnosti za něj ale může dehet.

Nikotin má pro tělo naopak prospěšné vlastnosti, o kterých se ale nemluví. Odborníci se obávají, že by poukazování na jeho prospěšnost mohlo vést k nárůstu kuřáků. Nikotin přitom prokazatelně pomáhá při prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, při léčbě deprese a úzkostí, ale i v podpoře paměti a soustředění, kde je dokonce účinnější než kofein. Navíc také uklidňuje, příznivě působí na peristaltiku střev a zlepšuje trávení. 

Tabákové společnosti se proto nechystají v budoucnu od nikotinu upustit. Naopak, investují nemalé finanční prostředky s cílem vyvinout novou generaci bezdýmných a bezpečnějších tabákových produktů. Snaží se vymyslet způsob, jak u kuřáků zachovat přísun nikotinu, aniž by riskovali dlouhodobé následky inhalováním cigaretového kouře. 

Témata:  kouření cigarety

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy