Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Působí sex jako droga? Jedna věc není vědcům jasná

Polibek, ilustrační fotografie
Polibek, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

O blahodárných účincích sexu na lidské zdraví byly už napsány stovky studií, přesto tato příjemná aktivita v mnoha směrech zůstává velkou neznámou. Není především zcela zřejmé, jak sex působí na neurologické úrovni.

Sex působí jako droga

Vědci potvrzují, že se člověk díky němu cítí dobře. Proto po něm toužíme a věnujeme tolik času hledání partnera. Pocit radosti, který vyvolává, je ve velké části spojen s uvolňováním neurotransmiteru dopaminu, který v mozku aktivuje centra odměny a podobá se působení některých substancí nebo drog.

"Užívání kokainu a provozování sexu nevyvolává přesně tentýž pocit, ale oboje se dotýká týchž oblastí mozku," upřesňuje docent psychologie na Kalifornské univerzitě v Los Angeles Timothy Fong. A profesor Komisaruk připomíná, že také kofein, nikotin a čokoláda aktivují centrum odměny v mozku.

Sex působí jako antidepresivum

Studie Newyorské státní univerzity z roku 2002 ukázala, že ti, kdo provozují sex bez prezervativu, trpí méně depresivními příznaky než ti, kdo ho používají. Vědci vyslovili domněnku, že některé látky obsažené v semenu, například estrogeny a prostaglandiny, mají antidepresivní účinky. Vědci však doporučují sex bez ochrany pouze mezi stálými partnery.

Sex ale může vyvolat i opačný účinek. Existuje totiž jakýsi druh "deprese po sexu", který pociťovala asi třetina účastníků studie. Jak ale dodává italský list La Repubblica, tento jev je třeba ještě osvětlit.

Sex ulevuje v bolesti

Podle jedné německé studie vypovědělo 60 procent jejích účastníků trpících migrénou, že jim sex částečně či zcela od bolesti ulevil.

Sex může dočasně "anulovat" paměť

Každoročně zažije téměř sedm osob ze 100.000 takzvanou přechodnou globální amnesii. "Prázdno" v hlavě trvá od několika minut do několika hodin a v této době si člověk nemůže vzpomenout ani na zcela nedávné události, ani si nemůže nic zapamatovat.

Sex navozuje spánek

A to více u mužů než u žen. To je podle vědců spojeno s vlivem ejakulace na prefrontální kortex, který po dosažení vrcholu potěšení jakoby vypnul. Je to spojeno s vylučováním oxitocinu a serotoninu a může to vysvětlovat, proč je muž po sexu malátný. Ženy dobře vědí, že se to stává, a nyní mohou také pochopit, proč to tak je.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti pohlavní styk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy