Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak na vyzrát na otravné akné? Zkuste tyto triky

Ženy, Ilustrační foto
Ženy, Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Akné je vlastně onemocnění. Tato nepříjemná záležitost postihuje asi 80% teenagerů a 20% dospělých. Nejsou to rozhodně zanedbatelná čísla. Ale věděli jste, že se nejedná pouze o vnější problém?

Paradoxně je tento druh onemocnění častější u mužů a má i těžší průběh. Příčina onemocnění není známá. Ví se ale, že onemocnění vede ke zvýšené nadprodukci mazu a k zánětu. Jde o výskyt komedonů, zánětlivě zarudlých papul v obličeji na horní části prsou a zad.

Můžeme se na tento problém podívat z pohledu celostní medicíny, která říká, že nemůžeme brát akné jako onemocnění kůže, a nebo jen jako projev hormonální nerovnováhy. Kůže je místem, kde se vylučují toxické látky. To, co se děje na kůži, je zrcadlem vnitřního prostředí.

Pokud v organismu dojde k přetížení orgánů zodpovědných za odbourávání a vylučování produktů látkové výměny a toxinů z těla, potom tělo hledá náhradní cestu, kudy se bude toxinů zbavovat a kůže je první, kudy se toxiny tlačí ven. Jedná se o játra, žlučník, ledviny, odvodné močové cesty a lymfatické cesty.

Samozřejmě není zanedbatelný faktor ani znečištění životního prostředí, těžké kovy, stravování či stresy. Dospívající mládež je na svůj vzhled citlivá a u velmi citlivých jedinců může vyvolat až těžké trauma. To samé platí i u žen. Muži tento defekt většinou nijak závratně neřeší a o to rychleji se "dám" vyléčí.

I když není akné pouze kožním problémem, je velmi důležité ho zevně ošetřovat. Přestože farmakologické koncerny i firmy vyrábějící kosmetiku nabízejí mnoho výrobků proti akné či ekzémům - výsledek je v mnoha případech minimální nebo jen krátkodobý. Mnoho přípravku může být doslova nadité parabeny a chemickým koktejlem. Zkuste při výběru sáhnout po přírodní kosmetice a nedráždit kůži ještě více, než je zdrávo.

Nedotýkejte se obličeje. To zní možná jednoduše, ale praxe tak snadná není. Během dne se právě této partie dotýkáte až velmi často a ani o tom nevíte. Jde o takové automatické reakce.

Rukama se dotýkáme všeho kolem nás a přiznejme si, že nežijeme ve sterilním prostředí. Pot, špína, maz, bakterie a viry se lehce šíří z osoby na osobu přes povrchy, jako jsou kliky u dveří, pulty v obchodech nebo držadla v metru. Je proto velmi důležité mýt si ruce průběžně během dne, protože občas se obličeje prostě dotkneme.

Velmi důležitý je i výběr dekorativní kosmetiky.Příčinou nevzhledných pupínků může totiž být i váš make-up. Pokud máte pocit, že se vám akné zhoršilo, zkuste vyměnit značku nebo typ. Pozor si dejte především na mastné a výživné make-upy, zvolte raději dekorativní kosmetiku přímo určenou na problematickou pleť. Bez ohledu na typ kosmetiky se nezapomínejte každý den důkladně odlíčit.To je nejdůležitější! Platí, že pokud si necháte make-up přes noc, ráno ho budete potřebovat dvakrát tolik.

Poté je naprosto zásadní, zamyslet se nad jídelníčkem. Nevhodné potraviny mohou být právě z dlouhodobého hlediska velmi aktivním spouštěčem kožních problémů. Patří mezi ně cukrovinky, čokoláda, sladké nápoje, mléčné výrobky a v nadměrném množství i pečivo. Zkuste tyto potraviny omezit, nebo se jich zcela vyvarovat.

Nezapomínejte na to, že je důležité dodržovat disciplínu. 
Vyhněte se domácímu vymačkávání. Tento proces by měl provádět pouze odborník. Z nedostatečně vymáčknutého pupínku se může vyvinout i závažný zánět. Při odborném čištění se navíc vždy používají antibakteriální přípravky a zklidňující masky, které zaručí rychlejší zahojení ošetřené pokožky.

Domácí tipy a triky na zdravou pleť

Maska pro citlivou pokožku:

1 lžíce tvarohu 1 lžíce medu 1 lžíce jogurty

Všechny tyto ingredience smícháme. Naneseme na pokožku a necháme 15 minut působit. Poté smyjeme.

Hydratující maska:

1 avokádo 2 lžíce medu

Avokádo oloupeme, vytáhneme pecku a rozmačkáme. Potom přidáme med. Naneseme na pokožku a necháme působit 15 minut.

Maska na podporu vyhlazení vrásek:

2 lžíce okurky 1 lžička jogurtu

Okurka musí být jemně nastrouhaná. Necháme působit 25 minut.

Pleťovými maskami bychom měli pleť ošetřovat dvakrát týdně. Dodáme jí tím účinné látky, které jí vyčistí, zregenerují a krásně prozáří.

Témata:  ženy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy