Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevíte, kam na dovolenou? Zkuste tyhle nejlepší evropské pláže

Dovolená u moře, ilustrační fotografie
Dovolená u moře, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Seznamu nej městských pláží pro rok 2017 kraluje Španělsko. V top 10 potěší i Čechy oblíbený chorvatský Split. Předním příčkám průzkumu vyhledávače GoEuro dominují také italské a francouzské pláže.

Při sestavování seznamu měst, ideálních pro prodloužený víkend v letní sezóně, byly zohledněny aspekty jako je dopravní dostupnost, pestrost nabídky vodních sportů, intenzita víru nočního života, a teplota vody a vzduchu v letních měsících.

Letní edice nejlepších měst pro eurovíkendy po vlastní ose, vypracovaná cestovní platformou GoEuro, která porovnává ceny všech způsobů dopravy v Evropě, a umožňuje rezervaci letenek i jízdenek na vlaky a autobusy od dopravců z celého kontinentu, obsahuje 100 přímořských měst. Společnost ve studii porovnala více než 1.000 evropských měst a městeček, která disponují pláží. Do výsledné stovky, se pak dostala jen ta nejlepší.

Nikoho asi nepřekvapí, že Česká republika se do tohoto srovnání s žádnou pláží nedostala. I našinec však v seznamu najde několik jemu notoricky známých měst. Na seznam se dostaly hned tři chorvatské městské pláže, přičemž dalmatský Split zabodoval na páté pozici. Za čtyřmi městy, která se umístila před ním, malinko pokulhává jen co se týká intenzity nočního života. Naopak v hodnocení nabídky vodních sportů získal nejvyšší možný počet bodů.

Chorvatsko patří tradičně mezi nejoblíbenější letní destinace tuzemských dovolenkářů. I když bylo roce 2016 poraženo sousedním Slovenskem, co se týká letních dovolených, Chorvatsko stále nemá konkurenci. Na 43. a 63. příčce najdeme města Dubrovník a Rovinj, které stejně jako Split, za ostatními ztrácela pouze v kategorii nočního života. Obě městské pláže, na rozdíl od Splitu, jsou kamenité a poskytují tak ideální podmínky milovníkům šnorchlování.

Druhou nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů je po několik posledních let Itálie. Ta má v top 10 hned čtyři města s městskou pláží, z toho tři ostrovní: sicilskou Catanii a Palermo, a sardinské Alghero. Geograficky nejblíže z italských měst na seznamu, je České republice Janov, který tak uzavírá čtyřku italských měst v top desítce.

Turisté, kteří plánují prodloužený víkend ve stylu "Beach and The City", tedy kombinaci města, pláže, teplého moře, sportovních aktivit, trendy nočního života a cenově dostupné a rychlé dopravy z letiště, by se měli vypravit do jednoho z těchto měst: Alicante, Catania, Palma, Barcelona, Split, Palermo, Janov, Alghero, Marseille nebo Cannes.

Nejlepší městská pláž: dopravní dostupnost

Německý Westerland zabodoval, co se týká dostupnosti z letiště na pláž. Městečko se nachází na úplném severu Německa, na ostrově Sylt. Těsně za ním se umístilo španělské Puerto del Carmen, francouzské Nice a dále Alicante a Bari.

Nejlepší městská pláž: noční život

Napříč Evropou najdeme nepřeberné množství měst proslulých svých nočním životem. Z těch, co se zároveň nacházejí na pobřeží, zabodovala tato: Barcelona, Cannes, Rimini, Ibiza a Saint-Tropez. Všechna města z top 5 nabízejí vzrušující noční život: téměř nekonečné množství barů, restaurací a nočních klubů.

Nejlepší městská pláž: vodní sporty

Všichni ti, kteří nepatří mezi plážové lenochy a aktivní odpočinek je tím, co od času stráveného na pláži čekají, to dost možná najdou v jednom z pětice měst: Palermo, Cannes, Palau, Split nebo Palma.

GoEuro.cz je platforma pro jednoduché cestování, která umožňuje nejen vyhledávat a porovnávat železniční, autobusovou a leteckou dopravu v Evropě, ale také nákup jízdenek a letenek. S více než 500 evropskými dopravci, GoEuro přináší převrat v procesu plánování cest tím, že uživatelům nabízí mnohem širší výběr dopravy, přijatelné ceny a snadný způsob, jak jízdenky a letenky rezervovat. Uživatelům nabízí nejoptimálnější spojení.

Témata:  dovolená moře Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy