Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádky potkají každý partnerský vztah. Jaké jsou příčiny?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hádky jsou přirozenou součástí života a to ať už toho partnerského nebo i ve vztahu zaměstnanec versus zaměstnavatel. Jaké jsou ale nejčastější příčiny hádek s partnerem?

Ve vztahu to někdy pořádně jiskří -  nemůže být vždy vše zalito sluncem, to není přirozené. A věřte, že i když se vám to zprvu nezdá, hádky jsou důležité. Pročistí vzduch a stejně jako po dešti znovu vyjde slunce, i po neshodách následuje usmiřování. Prozradíme vám pětici věcí, které nejvíc nabourávají domácí pohodu.Bylo by krásné, kdyby se lidé, kteří se milují, nikdy nehádali, vždy se na všem shodli a vládla u nich doma klidná, přátelská atmosféra. Jenže nebyla by to nuda? Byla a proto je realita jiná. Existují věci, které vztahovou pohodu nabourávají víc než cokoli jiného. Tohle jsou ty nejčastější.

Peníze

Láska samozřejmě nezávisí na penězích, ale buďme realisté. Bez peněz se žít nedá, takže finanční starosti rodinnou pohodu hodně narušují. Právě kvůli penězům se lidé hádají asi nejčastěji. Kdo kolik vydělává, kdo co platí, co by se mělo a naopak nemělo koupit, do čeho je dobré investovat a podobně.

Jakmile se vy a váš partner neshodnete, je hádka na světě. Každý to moc dobře známe. Peníze jsou zkrátka citlivé téma, které příjemnou atmosféru dokáží nadobro vymýtit. A pozor, v létě, s blížícími se dovolenými, se riziko těchto neshod zvyšuje. Není vůbec ojedinělé, že se partneři rozhádají kvůli tomu, kam (a zda vůbec) se pojede, kolik to bude stát či z čeho se to zaplatí.

Péče o domácnost

To jsou takové všední malé starosti, které mohou sklouznout až do velkých hádek. Je to v podstatě vztahový evergreen. Jen málokterá žena má totiž pocit, že se s ní muž dělí rovným dílem o péči o domácnost a děti. Pokud v sobě ustavičně dusíte negativní emoce jako lítost či vztek, protože si připadáte jako služka a pokládáte rozdělení povinností za nespravedlivé, stačí jeden nevysypaný odpadkový koš a oheň je na střeše.

Mluvte s partnerem průběžně, nenechte to zajít až tak dalo, kdy hystericky pláčete a on odchází na pivo. Rozdělení povinností by mělo vzejít z vaší vzájemné diskuze, měl by to být výsledek dohody.

Čas

Ženy se velmi často rozčilují, že jsou muži málo doma. Berte to ale z jiné strany - ani muži nejsou nadšeni z toho, že musí sedět v práci. Zcela jistě by raději byli s rodinou a užívali si pohody. 

Čas je obecně hodně vzácná komodita a v mnoha rodinách je to důvod ke sporům. Paradoxní ale je, že jakmile nastane dovolená, kdy spolu strávíte týden v kuse, 24 hodin denně, hádky kulminují. Najednou jste spolu zase až moc a přichází ponorková nemoc. Zkuste najít zlatý střed.

Příbuzní

Jak se říká, rodinu si člověk nevybírá. Tudíž co je nám naděleno, s tím musíme s troškou nadsázky žít. A ne vždy je to dle našich představ. Může to být nesnesitelná tchyně, otravná sestra, protivná babička. 

Jedinou možností, jak tyto spory utlumit, je vzájemný respekt a pochopení. Váš muž nemůže za to, jaká je jeho sestra a vy nemůžete za svou matku. Pokud máte pocit, že by se za vás měl partner v určitých chvílích postavit, řekněte mu to. Jednoduše ho požádejte o podporu.

Děti

Pokud jste již rodiče, není třeba představovat. Děti tvoří největší část našeho života a vždy pro ně chceme jen to nejlepší. Někdy se bohužel ale naše představy neshodují s ideou partnera a obráceně.

Je to snad největší vztahový paradox. Děti jste si přáli, jsou plodem vaší lásky, vyvrcholením vašeho vztahu. Jenže jsou také dost často zdrojem hádek. 

Jak tohle zvládnout? Především před dětmi držte s partnerem za jeden provaz, mějte společné výchovné postupy, na nichž se předem dohodnete. Rozhodně děti nepoužívejte jako zbraň proti partnerovi, se kterým jste se zrovna nepohodli.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti rodina těhotenství, rodina, děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy