Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Těhotenství v létě: Na co se připravit?

Těhotné ženy by měly být na pozoru
Těhotné ženy by měly být na pozoru
Foto: Pixabay

Praha - Léto je tady a nejlépe se mají ti, kteří mohou trávit každou volnou chvilku na lehátku u vody. Asi o něco hůře jsou na tom nastávající maminky, kterým mohou dávat tropické teploty vysloveně zabrat.

Myslete na to, že pokožka těhotných žen je citlivější. Cílenému opalování se raději vyhněte. Nejen že vám díky delšímu pobytu na slunci může prudce klesat tlak, ale ani pro miminko to není zdravé.  Vyhledávejte spíše zastíněná místa. Na kůži používejte krémy doporučené i pro těhotné a hlavně s vysokým ochranným faktorem. 

Některé těhotné ženy mají ten problém, že na své kůži nesnesou žádné oblečení z umělého materiálu. Pokud mezi ně patříte, zvolte oděv z přírodních vláken jako jsou hedvábí, len, nebo bavlna. Určitě oceníte vzdušné tuniky nebo zavinovací šaty.

A co jídlo? Je to vlastně obdobné jako při zdravé dietě - vyhnout byste se měla těžkým a tučným jídlům. Je lepší jíst častěji a menší porce než jedno velké jídlo denně. Pokud patříte k těm ženám, které v létě mají chuť tak maximálně na saláty, jogurty a ovoce, dbejte na to, abyste do těla dostala dostatek uhlovodanů, bílkovin i tuků.

Ženy může v průběhu gravidity trápit výskyt křečových žil. Na takzvané varixy pomáhá gymnastika. Naučte se nový rituál: každý den, když přijdete domů, hoďte si nohy na stůl a relaxujte. Především pokud v práci musíte většinu času stát. Dalšími vašimi pomocníky jsou dostatek pohybu a při sprchování střídání teplé a studené vody.  A aby toho nebylo málo, mohou se objevovat křeče v lýtkách.Tyto bolestivé křeče vás nejčastěji přepadnou v noci. Jsou příznakem, že vašemu tělu chybí hořčík, vápník nebo vitamín B. Zajistěte, ať je váš jídelníček na tyto prvky bohatý. Po poradě s lékařem pijte minerálky se zvýšeným obsahem hořčíku, jezte loupané mandle a dostatek zelené zeleniny.

Těhotenství v průběhu léta může být velmi nepříjemné v tom, že zadržujete velké množství vody v těle. Může vám ale ulevit koupel nohou - nohy si položte do zvýšené polohy a umývejte je od shora dolů vlhkou lněnou žínkou. Do studené vody můžete přidat pár kapek levandulového nebo meduňkového oleje. Jistě znáte Knaippovu metodu. V létě nic nebrání tomu ráno a večer si ji dopřávat. Sprchujte nohy od chodidel ke stehnům studenou vodou.

Další nepříjemnost je kolísání tlaku. Samozřejmě, že v létě je k tomuto jevu větší pravděpodobnost než - li v zimních měsících. Kvůli zvýšenému množství krve v těle musí být krevní oběh výkonnější. V létě však obvykle jede na úsporný režim, aby se tělo stále nepřehřívalo. Problémy s krevním tlakem se projevují nízkým tlakem a pocity na omdlení; dítě je v břiše klidnější. Základní radou na tyto obtíže je dostatek tekutin.

A zde je pár ochlazujících tipů pro horké dny

Ledové kostky smíchejte s citronovým, levandulovým nebo mátovým olejem a před spaním si jím potírejte zátylek a hrudní kost. Před okno v ložnici pověste vlhký ručník nebo prostěradlo, to trochu zchladí vzduch v místnosti. Složte lněný ručník a před spaním jej na čtvrt hodiny dejte do mrazáku - s ním pak usnete bez pocení. Poprašte si tělo mentolovým pudrem, funguje to jako klimatizace. Pro lepší hydrataci pokožky nechte pár minut proudit studenou vodu na předloktí a tlakové body.

Jak se chovat po porodu?

V letních dnech je výhodou, že si nemusíte dělat velké starosti s oblékáním děťátka. Naopak je tu zvýšené riziko přehřátí, proto se nesnažte miminko zabalit do několika vrstev, aby neprochladlo. Můžete být s miminkem také častěji a déle venku a užívat si pobyt na čerstvém vzduchu.

Mezi nepříjemnosti však patří častější výskyt opruzenin a tzv. potniček v záhybech kůže a v oblasti genitálií. Riziková místa je proto dobré často vystavovat vzduchu, např. při přebalování nechte miminko chvíli odkryté. 

Pokud patříte mezi letní nastávající maminky, buďte opatrné, dodržujte pitný režim a dostatečně odpočívejte. Není radno si zahrávat.

Témata:  porody těhotenství těhotenství, rodina, děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy