Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovlivňuje menstruace kognitivní schopnosti žen?

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Je jen málo věcí je tak obklopeno mýty jako ženská menstruace. Jeden z nich teď vyvrací nová vědecká studie, která se zabývala tím, jestli má ženská perioda vliv na paměť a kognitivní schopnosti žen.

Ženy, které mají své dny, jsou zapomnětlivé, pomalé a obecně neschopné fungovat jako normální člověk. Právě to je jedna z pověr, která se pojí s menstruací. Studie zveřejněna v časopise Frontiers v Behavioral Neuroscience zjišťovala, zda menstruace opravdu postihuje ženské soustředění, paměť, kognitivní schopnosti a schopnost vykonávat více úloh najednou.

Závěry vědců jsou jasné – nebyla objevena žádná souvislost mezi menstruačními cykly a sníženou kognitivní výkonností žen. „Hormonální změny spojené s menstruačním cyklem nevykazují žádnou spojitost s kognitivní výkonností,“ uvádí autorka studie, profesorka Brigitte Leenersová v prohlášení.  „I když se mohou objevit individuální výjimky, kognitivní výkonnost žen obecně není narušena hormonálními změnami souvisejícími s menstruačním cyklem.“

Vědci testovali kognitivní funkce 88 žen z Německa a Švýcarska ve čtyřech různých časech v průběhu jejich menstruačního cyklu, pak znovu otestovali 68 z nich během druhého menstruačního cyklu. Měřili také jejich hladiny estrogenu, progesteronu a testosteronu ve čtyřech etapách v průběhu cyklu. Zatímco některé hormony byly u části žen spojeny se změnami v celém prvním cyklu, tyto účinky nebyly pozorovány v následujícím cyklu. To vedlo tým k závěru, že neexistuje „žádná konzistentní asociace“ mezi hormonální hladinou žen a bystrostí jejich mozku.

Jde přitom o jeden z mýtů o menstruaci, které i nadále přetrvávají. Naposledy se o něm zmínil ruský prezident Vladimir Putin v rozsáhlém rozhovoru s režisérem Oliverem Stonem. „Nejsem žena, takže nemám špatné dny. Nesnažím se nikoho urazit. To je jen podstata věci. Existují určité přírodní cykly,“ tvrdil Putin.

Profesorka Leenersová říká, že nápad je ve společnosti zakořeněn tak hluboce, že mu věří i mnohé ženy. „Jako specialistka na reprodukční medicínu a psychoterapeutka jednám s mnoha ženami, které mají dojem, že menstruační cyklus ovlivňuje jejich pohodu a kognitivní výkonnost,“ přiznala.

Studie naznačuje, že předchozí vědecký výzkum, který objevil spojitost mezi menstruačními cykly a kognitivními funkcemi jsou „náchylné k přemrštěnému efektu a falešným pozitivním nálezům v důsledku metodologických předsudků a náhodné odchylky.“ Většina předchozích studií navíc nesledovala ženy ve dvou nebo více po sobě jdoucích menstruačních cyklech.

Vědci varují, že je třeba provést další testy, protože jejich výzkum má určitá omezení.  Pro začátek byla jejich velikost vzorku poměrně malá - i když se do výzkumu zapojilo více žen než v řadě podobných menstruačních studií. V dalších fázích proto chtějí zapojit více žen, zejména těch, které trpí hormonálními poruchami.

Témata:  ženy zdraví vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy