Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní vítěz Meruňkobraní spořádal neuvěřitelných 101 knedlíků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Znojmo - V Miroslavi na Znojemsku se dnes konal 28. ročník Meruňkobraní. Kamil Hamerský z Víru na Vysočině dokázal sníst 101 meruňkových knedlíků, tedy zhruba 12 kilo jídla. Přítomen byl i premiér Bohuslav Sobotka.

Pojídání knedlíků se za přihlížení Sobotky zúčastnilo nakonec 11 jedlíků, z toho čtyři ženy. Vítěz je už tradičním účastníkem soutěže a vyhrál ji podle organizátorů v deseti případech.

Tradiční oslavu populárního ovoce, kterého bude letos podle odhadů pěstitelů nedostatek, se zúčastnily tisíce lidí, a to i přesto, že se obcí prohnal pořádný déšť. "Už to vypadalo katastrofálně, ale vše nakonec proběhlo, jak mělo," uvedl místostarosta Miroslavi Roman Volf.

Meruněk bude letos méně než obvykle, jen 400 tun. V loňském roce, kdy ovocnáře také postihly mrazy, jich bylo 500 tun. Příčinou slabé úrody jsou letos jarní mrazy, které přišly ve dvou vlnách. Poprvé to bylo 21. dubna, zasáhly převážně níže položené oblasti, kde už bylo ovoce v květu, případně i těsně po odkvětu. Druhá vlna následovala 10. května a zasáhla i výše položené oblasti.

Témata:  ovoce Morava jídlo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy