reklama

Přiznejme si to, ložná prádlo pravděpodobně neměníme tak často, jak bychom měli. Podobně je na tom také Britka Karen Aldridgeová z Birminghamu, která se objevila v pořadu This Morning stanice ITV. Ta přiznala, že povlečení mění jen jednou za tři nebo čtyři týdny.

Do jejího domu zavítala odborná konzultantku Alice Beerovou a odborník na hygienu Luke Rutterford. Ten pomocí speciálního vakuového vysavače vytáhl veškeré nečistoty z matrace a ukázal Aldridgeové misku hnědé a tmavé kapaliny.

„To je prostě šokující, naprosto šokující. Nemůžu uvěřit, kolik špíny je tam,“ přiznala Aldridgeová. Rutterford jí vysvětlil, že matrace byla plná kožních buněk, potu a prachových roztočů. Některé diváky pak šokovalo přiznání Aldridgeové, jak často ji mění povlečení. „Nechávám je tři týdny, možná čtyři, když jsou věci hektické," řekla.

Na sociálních sítích se na účet této ženy snesla vlna kritiky. Někteří ji označovali za „línou“, jiní dokonce za „špinavou krávu“. Další se podivovali, že něco takového veřejně přiznala v národní televizi.

Průzkum agentury YouGov z roku 2014 ukázal, že 35 procent Britů pere své ložní prádlo jednou za dva týdny. Odborníci tvrdí, že bychom měli naše povlečení měnit každý týden, abychom se vypořádali s roztoči a bakteriemi.

Podle Beerové je špína na matraci do značné míry přirozená a její přítomnost je nevyhnutelná. Rutterford však upozorňuje, že lidé pravidelně vysávají matrace, vyklepávají je, otevírají okna a perou povlečení při vysokých teplotách, aby zabili všechny broučky v posteli.