Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výchovný pohlavek je v pořádku? Nenechte se mýlit, na dětech může napáchat velké škody

děti
děti
Foto: Pixabay

Výchovný pohlavek ještě nikomu neublížil. Alespoň tak to říkávali naše babičky a maminky. Dnes se ale společnost na fyzické tresty dívá spíše negativně. Psychologové navíc varují, že děti, které jsou fyzicky trestané kvůli disciplíně, mohou být agresivní a nespolečenské.

Studie publikovaná v časopise Journal of Family Psychology uvádí, že děti dostávající výprask za špatné chování vykazují podobné znaky jako fyzicky zneužívané osoby. Ukázaly to výsledky dlouhodobého výzkumu, který probíhal více než 50 let a do kterého se zapojilo více než 160 000 dětí.

„Naše analýza se zaměřuje na to, co by většina Američanů označila jako výprask, a ne na potenciální zneužívání. Zjistili jsme, že výprask je spojen s neúmyslnými škodlivými výsledky, ale není spojen s okamžitým nebo dlouhodobým dodržováním předpisů, což jsou cíle zamýšlené rodiči, kteří své děti vedou k disciplíně,“ vysvětluje doktorka Elizabeth Gershoffová, hlavní autorka studie.

Vědci přitom definovali výprask jako otevřený úder na končetiny nebo na zadek. Bylo zjištěno, že tyto tresty mají podobné negativní účinky jako fyzické zneužívání - je větší pravděpodobnost, že vaše děti budou špatně disciplinované, vysvětluje doktor Andrew Grogan-Kaylor.

„Výsledek studie spočívá v tom, že výprask zvyšuje pravděpodobnost širokého spektra nežádoucích výsledků pro děti. Výpraskem tak rodiče dosáhnou naprosto opačného účinku, než jaký zamýšleli.“ tvrdí vědec.

Podle výzkumníků je tímto způsobem „výchovně bito“ asi 80 procent všech dětí. Možná proto, že dospělí, kteří byli jako děti trestání výpraskem, tento typ trestu v dospělosti většinou také podporují.

„My jako společnost považujeme výprask a fyzické zneužívání za dvě odlišné věci. Přesto naše výzkumy ukazují, že výprask je spojen se stejnými negativními výsledky u dítěte jako zneužívání,“ vysvětluje Gershoffová. Podle vědců bychom si tak měli uvědomit, že výprask není  přijatelná forma disciplíny, ale spíše zneužívání.

Témata:  děti násilí násilí na dětech

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy