reklama

Jack Rozparovač, který vraždil mladé ženy, většinou prostitutky, dodnes fascinuje celou řadu lidí. Poslední z celé řady teorií říká, že totožnost vraha byla odhalena ve viktoriánském deníku údajně napsaném bohatým obchodníkem s bavlnou z Liverpoolu Jamesem Maybrickem. Jak píše The Telegraph,  autor deníku se přiznává ke krvavým vraždám pěti žen v East Endu v Londýně a další ženy v Manchesteru.

Od chvíle, kdy byl deník nalezen, nicméně panují pochybnosti o tom, zda je skutečný. Muž, který původně v 90. letech získal deník, Mike Barrett, řekl, že ho získal od rodinného přítele, který krátce na to zemřel. To znamená, že není možné zjistit, kde ho původní majitel vzal.  A to vedlo většinu lidí k domněnce, že jde jen o podvod s cílem rychle zbohatnout.

Spisovatel Robert Smith, který napsal knihu 25 let deníku Jacka Rozparovače: Pravdivá fakta, však tvrdí, že deník je skutečný. Podle jeho nových důkazů byla kniha nalezena v roce 1992 třemi elektrikáři pracujícími v domě, kde žil James Maybrick. Co se dělo pak, je nejasné. Doklady ukazují, že elektrikáři pracovali v Maybrickově starém domě toho dne, kdy Barrett zavolal londýnskému literárnímu agentovi a řekl mu: „Mám deník Jacka Rozparovače." Všichni muži pak společně odešli do hospody.

„Barrett byl známá místní postavička, vždy se chlubil, že je spisovatel. Takže když elektrikáři v domě našli tuto knihu, věřili, že je to muž, který by jim mohl pomoci prodat objevený deník vydavateli," řekl Smith pro The Telegraph.

„Pravdou bylo, že Barrettovým jediným významným literárním úspěchem byly příležitostné hádanky pro týdenní televizní dětský časopis. Nebyl příliš gramotný a myšlenka, že by byl schopen vytvořit tak sofistikovaný a věrohodný padělek, není příliš pravděpodobná,“ shrnuje své argumenty Smith.

Je tedy případ vyřešen? Byl vrahem obchodník s bavlnou James Maybrick? Tato teorie nepochybně přináší zajímavé důkazy, ale teorií o zaručeně pravé totožnosti Jacka rozparovače jsou desítky. Během minulého století se objevily celé zástupy potenciálních podezřelých, od vážených chirurgů a vědců až po bezstarostné umělce.

Existuje dokonce teorie, která s těmito vraždami spojovala osobu prince Alberta Viktora, syna tehdejšího následníka trůnu, pozdějšího krále Eduarda VII. I přes tento objev je tedy pravděpodobné, že tento případ zůstane i nadále tajemstvím.