reklama

"Doufám, že společnost NKOREAN udělá průlom," řekl předseda sdružení ruských cestovních kanceláří Sergej Golov, který se zúčastnil slavnostního otevření. Zákazníky lákají na jedinečný zážitek, kdy poznají do hloubky kulturu a život v Severní Koreji. Cestovatelům přiblíží mnohostranný život v nejvíce uzavřené zemi světa, který navíc prezentují jako velmi bezpečný. "Je to bezpečnější, než procházka Londýnem," uvedla kancelář.

NKOREAN bude spolupracovat s podporou velvyslanectví Severní Koreje v Rusku a poradce Kim Sung Hoon prohlásil, že Severní Korea je jednou z nejbezpečnějších zemí světa. Jaderný potenciál země prý zaručuje bezpečnost a mír a na poloostrově. "Zaručujeme kompletní bezpečnost turistů, kteří dodržují zákony a pořádek země," dodává.

Cestovní kancelář nabízí několik zájezdových balíčků, z nichž nejdražší pořídíte za zhruba 44 tisíc korun. K výletu dostanete přiděleného i průvodce, který bude mimo jiné dohlížet na to, zda jste vhodně oblečení a dodržujete zákony. Zájezdy jsou přísně organizované a fotografie podléhají kontrolám. Zakázané je pořizovat snímky vládních a vojenských budov, ale i některé výjevy z každodenního života obyvatel, obzvlášť takové, které poukazují na chudobu.


Kancelář v programu uvádí, že hosté navštíví farmy, továrny, ale i buddhistický chrám. Ochutnají tradiční pokrmy a projdou si hory, nebo naopak jim bude umožněno relax na místních plážích. Samozřejmě nebude chybět prohlídka nespočet muzeí postavených na počest severokorejského vůdce.

NKOREAN bude zatím cílit jen na ruské turisty, ti si ale v poslední době oblíbili stále finančně dostupnější evropské destinace. Po celém světě nabízejí cestovní kanceláře organizované výlety s průvodcem, nejčastěji se začátkem Pekingu. I v České republice můžete narazit na nabídku poznávacích výletů do Severní Koreje. Zájezdy trvají kolem 10 dní až dvou týdnů a kanceláře je nabízejí spíše jen okrajově.

Eso Travel pro server EuroZprávy.cz uvedla, že jezdí do Severní Koreje zhruba jednou do roka až jednou za dva roky se skupinkou 20 osob. Se žádnými problémy se doteď nesetkali, ale musí dodržovat program i předepsané trasy. S turisty vyjíždí i procvičený český průvodce. Vyrazit jen tak na "vlastní pěst" je nemožné. Návštěvníci se prakticky nesmí odpojit od skupiny a interakce s místními je minimální.

Mnoho společností svou nabídku stáhlo nebo omezilo poté, co se domů vrátil vězněný americký student Otto Warmbier. Toho Severokorejci zatkli poté, co údajně v hotelu ukradl propagandistický plakát. Odsouzen byl k 15 letům vezění a těžkých prací, ale po 17 měsících věznění byl z "humanitárních důvodů" propuštěn. Do vlastni však dorazil ve špatném zdravotním stavu a v kómatu a nedlouho na to zemřel.