Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejhorší požáry v novodobé historii? Stovky lidí, kteří neměli šanci přežít

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jednou z největších katastrof, která nás může potkat, je masivní a všespalující požár. Své by o něm mohli vyprávět například obyvatelé Londýna před stovkami let, podobně ale byla postižena i řada dalších měst po celé zemi. V novodobých dějinách ale patří mezi jednu z největších tragédií vůbec požár kina v Číně, při němž uhořelo na 700 lidí.

Nejhorší požáry budov mají na svědomí lidských životů. V roce 1863 shořel kostel v chilském Santiagu a zanechal po sobě 2500 mrtvých. Jde o nejhorší požár v historii vůbec.

19. století ale bylo na podobné tragédie bohaté. Přesně o 30 let později si požár japonského divadla vyžádal 1995 mrtvých. Při požáru v divadle v čínském Cantonu zemřelo v roce 1845 dalších 1670 lidí. I čtvrté místo v žebříčku nejsmrtelnějších požárů historie zaujímá Čína, v roce 1871 v Šanghaji uhořelo v divadle 900 lidí.

Čínské budovy nebyly proti požárům chráněné a není proto divu, že se i nejhorší novodobý požár odehrál právě tam. 18. února 1977 uhořelo při požáru kina v čínském městě Ili v provincii Sin-ťiang 694 osob, z toho bylo 597 dětí. 

Požár vypukl při odpoledním představení, na kterém stovky dětí sledovaly show spojenou s oslavami příchodu čínského Nového roku. Oheň se rychle rozšířil z přístupové haly a zachvátil východy z kina. Vysoký počet obětí byl zapříčiněn nevhodnou konstrukcí budovy, která neobsahovala dostatečný počet únikových východů.

Ve stejném roce postihla podobná tragédie i Spojené státy. V nočním podniku Beverly Hills Supper Club v Southgate v americkém státě Kentucky uhořelo 28. května 1977 165 lidí, zraněno bylo na 200 osob. V tomto vyhlášeném nočním klubu bylo toho večera velké množství lidí, celkem asi 900 až 1300, a selhala požární ochrana.

V osudný večer se v klubu konala show populárního hollywoodského herce a zpěváka Johna Davidsona. Kapacita klubu byla o pár stovek návštěvníků překročena. Příčinou požáru se stala špatná elektroizolace v jedné z místností a oheň se odtud začal velmi rychle šířit, neboť stěny budovy byly ze dřeva a nefungovalo hasící zařízení.

Nejhorší novodobý požár v Evropě se odehrál roku 1995 v Ázerbájdžánu. Při požáru v metru v hlavním městě Baku zahynulo 289 lidí, dalších 270 osob bylo zraněno. Požár zavinila technické závada na jednom vagoně.

Druhé místo tragického žebříčku zaujímá požár nočního klubu v ruském městě Perm. V roce 2009 zde přišlo o život 156 osob. Požár způsobila pyrotechnika, která podpálila výzdobu na stěnách a stropu.

V roce 2000 se odehrál tragický požár i v Rakousku. Zachvátil pozemní lanovou dráhu v tunelu při jízdě na Kitzsteinhorn v rakouském lyžařském středisku Kaprun a vyžádal si 155 obětí (mezi nimi byla jedna Češka). Přímo v tunelu přišlo o život 152 lidí, další tři se otrávili v horní stanici jedovatými plyny. Zachránilo se pouze 12 lidí.

Čtvrté místo zaujímá tragédie z června letošního roku. Při požáru výškového bytového domu Grenfell Tower v Londýně zahynulo podle britské policie přinejmenším 79 lidí. 

Témata:  požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy