reklama

Vagina není levná. Server news.com.au spočítal, že péče o ni může ženy a dívky vyjít až na desítky tisíc korun ročně. Prakticky vše jsou přitom pouze základní výdaje, které vynaloží většina žen v rozvinutých zemí, jen nad nimi moc nepřemýšlí. My teď učiníme opak.

Péče

Pro většinu žen je představa zarostlého klína noční můrou, ať už kvůli svému pocitu čistoty a pohodlí, nebo kvůli mužům. Není proto tajemstvím, že si většina žen tyto intimní partie holí či používá jiné prostředky na odstraňování chloupků.

V případě holítek nejde o příliš velké výdaje. Pěny na holení a žiletky sice něco stojí, přesto jde o zanedbatelnou položku oproti jiným. Více se do peněz promítne například depilace, která může vzhledem k cenám různých krémů vyjít až na 700 korun měsíčně, zejména jedná-li se o tzv. brazilskou depilaci. 

Přibližné náklady: 8500 korun ročně

Laser

Další a v poslední době populární metodou je odstraňování ochlupení laserem. Jde o efektivní a bezbolestnou, ale nákladnější metodu, kterou využívá pouze určité procento žen a dívek. Vzhledem k potřebě tento zákrok opakovat zhruba jednou za šest až osm týdnů se můžeme za měsíc dostat na částku zhruba 1000 korun. 

Přibližné náklady: 12 000 korun ročně

Menstruace

Noční můra žen způsobuje nejen bolesti břicha a změny nálad, ale i větší prázdno v peněženkách. Počítejme, že ženy a dívky menstruují v průměru 3-7 dní měsíčně od přibližně 13. do 51. roku života. Průměrně se tedy jedná o 456 period za 38 let, čili zhruba 2280 dní. Žena tak během svého života stráví menstruací 6 a čtvrt roku.

Tím ale naše počítání neskončilo. V průměru používá žena tampon každých 6 hodin, tedy 4 tampony za den. Po vynásobení průměrně 5 dny menstruace máme 20 tamponů za cyklus. Těch je, jak jsme si spočítali výše, 456 za život, což dělá zhruba 9120 tamponů. Ani tím ale nekončíme.

Průměrná cena jednoho balení tamponu se pohybuje mezi 40-100 korunami za 16-30 kusů. Počítejme tedy, že balíček tamponů o 20 kusech nás vyjde na zhruba 50 korun. My jich ale potřebujeme přes devět tisíc, tedy 456 balení. Při ceně 50 korun máme necelých 23 tisíc korun vynaložených pouze na tampony. A v případě jiných menstruačních prostředků není situace o mnoho lepší.

Přibližné náklady: 600 korun ročně

Antikoncepce

Dnes už nedílná součást dámského života a zároveň jedna z nejdražších a také nejhůře počítatelných položek. Každá žena se k ní totiž staví jinak, užívá jiné značky a po různě dlouhou dobu. Zde průměrovat je opravdu mimořádný výkon, nicméně řekněme, že průměrné balení antikoncepce na tři měsíce stojí zhruba 700 korun. To činí 2800 korun ročně, a za předpokladu, že žena užívá antikoncepci od 18 do 50 s několika přestávkami, například kvůli početí, máme odhadem 25 let užívání. 70 tisíc korun.

Přibližné náklady: 2800 korun ročně

Kolik stojí vagina?

Je jasně, že většina propočtů je pouze orientačních a došlo k vynechání několika jednorázových položek, které se tohoto orgánu také týkají. I přesto lze odhadovat, že bez očkování, potratů a podobných zákroků ženy a dívky stojí péče o jejich pohlaví zhruba 5000 - 15 000 korun ročně v závislosti na používaných metodách a prostředcích či lécích.

Přepočteno na produktivní věk vůbec nejde o malou částku. Ženy mohou za 40 let svého života utratit za péči o své pohlaví 200 tisíc korun, ale klidně i více než půl milionu.