Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci zjistili, co si muži skutečně myslí o ženách

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Muži se domnívají, že chytré ženy jsou „sexy“ - alespoň teoreticky. Jak ale zjistili vědci z Univesity of Bufallo, v praxi je pak jejich názor úplně jiný,

Studie publikovaná ve vědeckém magazínu Personality and Social Psychology Bulletin ukázala, že „psychologický odstup“ dělá inteligentní ženy přitažlivějšími. Ukázalo se totiž, že názory heterosexuálních mužů, kteří tvrdí, že by chtěli ženu, která je inteligentnější, se často mění, když jsou z jednou z nich konfrontovány. V tu chvíli se totiž ukazuje, že je žena, která je chytřejší než oni, přitahuje méně.

„Psychologický odstup“ v tomto případě označuje pojem, kdy se jednotlivci spoléhají na teoretický předpoklad, když rozhodují o události, která je vzdálená v čase, prostoru nebo je čistě hypotetická. Zatímco předchozí studie přitažlivosti naznačovaly, že blízkost činí někoho více přitažlivým, studie vědců z Buffala zjistila, že pokud je žena chytřejší než muž, je to naopak. Zvláště když tento muž předtím tvrdil, že je touto kvalitou u ženy přitahován.

Do šesti studií, které vedla profesorka Lora Parková, se zapojilo 650 účastníků. „Když muži očekávali interakci se ženou, která byla prostorově vzdálená (např. v jiné místnosti), vyjádřili větší touhu komunikovat s ní, i když je v určitém směru překonávala a byla inteligentnější,“ píše se ve studii. „Nicméně, když muži komunikovali se skutečnou ženou, která byla prostorově blízko (např. při interakci tváří v tvář), projevovali méně romantický zájem a touhu komunikovat s ní.“

Parková naznačuje, že muži při interakci se ženou, která je chytřejší než oni, mohou cítit „okamžitý posun ve svém sebehodnocení", tedy jakousi ztrátu mužnosti, což vede k tomu, že se cítí méně přitahováni k chytřejší ženě. Vzniká tak rozpor mezi tím, jak se cítí, když mezi nimi a ženou existuje „psychologický odstup“, a tím, jak se cítí, když dojde ke „sociálnímu srovnávání“.

„Existuje rozpor mezi tím, co se lidem líbí abstraktně, když jde o někoho neznámého, a když je s nimi stejná osoba v nějakém bezprostředním společenském kontextu,“ vysvětluje Parková. Podle ní jde o otázku konkrétní domény – v tomto případě inteligence.

„Pokud se o doménu nestaráte, necítíte se být ohroženi. Pokud vám ale na dané doméně záleží, pak můžete upřednostňovat tuto kvalitu u někoho, kdo je od vás vzdálen, ale cítíte se ohroženi, když se k vám blíží,“ popisují vědci.

Všech šest studií se zaměřilo na názory heterosexuálních mužů na ženy, budoucí výzkumy by se pak podle vědců měly zaměřit na to, zda se stejná věc funguje i naopak. Stejně tak nebylo zkoumáno, zda došlo k tomuto rozporu mezi homosexuály, poukazuje server The Indepdendent.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti muži ženy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy