Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další tajemství Mony Lisy? Vědci zřejmě našli skrytou podobu slavného portrétu

Mona Lisa
Mona Lisa
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Jeden z nejslavnějších obrazů v Louvru má nejspíš svého předchůdce. Monu Lisu zná snad každý a portrét je odjakživa zahalen tajemstvím a konspiračními teoriemi. Mezi ty nejdivočejší patří, že na plátně je vyobrazen muž. Ale málokdo by pomyslel na to, jak by renesanční paní vypadala bez oblečení.

Nahá žena zobrazená na skicáku uhlem je známá jako Monna Vanna a v soukromé francouzské sbírce je už více než 150 let. Donedávna se mělo za to, že autorem byl nejmenovaný student Leonarda da Vinciho, který slavnou malbu použil jako vzor. Nyní však kurátoři oba díla porovnali a přišli na to, že minimálně částečně byl nahý náčrt vytvořený sám mistrem, a to ve stejné době jako Monu Lisu.

Olejová malba vznikla počátkem 16. století a modelem zřejmě byla žena florentského obchodníka, Lisa del Giocondo. Vědci nyní obě malby důkladně porovnali a došli k překvapivým podobnostem. Tělo i ruce jsou údajně příliš identické a portréty mají velmi podobnou velikost.

"Náčrt je opravdu hodně kvalitní, díváme se zřejmě na něco, co vzniklo společně s Monou Lisou," řekl novinářům kurátor Mathieu Deldicque. Podle něj se může jednat o nákres, který má malíře připravit na olejomalbu. Některé nesrovnalosti tady však jsou - vrchní část hlava byla nakreslena pravou rukou, zatímco o Leonardo da Vinciho se vědělo, že kreslil vždy levou. Autorství tak nemusí patřit pouze mistrovi.

Témata:  Mona Lisa Leonardo da Vinci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy