Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud ve Francii propustil umělkyni, která roztahovala nohy u Mony Lisy

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský soud dnes zprostil obvinění francouzsko-lucemburskou umělkyni Déborah de Robertisovou, která v září u obrazu Mony Lisy v pařížském muzeu Louvre pózovala v kalhotách s rozparkem s roztaženýma nohama. Informovala o tom agentura AFP.

Žena si reakce překvapeného publika natáčela na video a při tom provolávala pomocí tlampače: "Mona Lisa, moje kunda, můj copyright". Proti jejímu vystoupení zasáhli strážci muzea, kteří nechali vyklidit sál. De Robertisovou pak odvedla přivolaná policie. Žena pak strávila v cele dva dny.

Soud neuznal obžalobu prokuratury, že obnažovala pohlaví, čímž budila veřejné pohoršení a za což jí navrhla odsoudit podmínečně k osmi měsícům vězení. Podle soudu šlo o "aktivistický a umělecký čin", ze kterého nevyplývá, že mělo jít o "sexuální exhibici". Toto tvrzení doložil prohlášením, že "pohlavní orgán vidět nebyl, jen "ochlupení".

De Robertisová se podobného předvádění dopustila již dvakrát, například počátkem roku v pařížském muzeu Orsay.

Témata:  Francie soudy Mona Lisa

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy