reklama

Přestože lidé potřebují glukózu, aby přežili, není žádným tajemstvím, že nadměrné množství cukru, které se nachází v každodenních potravinách a nealkoholických nápojích, překračuje míru toho, co je naše tělo schopno zvládnout. Jak tedy může přemíra cukru na naše tělo působit?

Přibývání na váze

Celá řada studií spojila spotřebu sladkých potravin a nápojů s nárůstem hmotnosti. Výzkum publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition v roce 2011 potvrdil „pozitivní souvislost" mezi pravidelným pitím nealkoholických nápojů a rostoucí epidemií obezity. „Nápoje slazené cukrem, zejména soda, poskytují malý nutriční přínos a zvyšují přírůstek hmotnosti a riziko cukrovky, zlomenin a zubního kazu," uvádějí výzkumníci.

Vaše tělo potřebuje glukózu, aby přežilo, ale co se stane, když spotřebujete víc, než potřebujete? „Když konzumujete více cukru, než tělo může použít, tělo ho převede na mastnou kyselinu a uloží ji pro budoucí použití v tukových buňkách - a to na místech, jako jsou boky, stehna, paže a žaludek," varují lékaři.

Zubní kaz

Cukr, na rozdíl od obecné víry, ve skutečnosti nezpůsobuje zubní kaz. Nicméně kyselina, která vzniká jako odpadní produkt při interakci cukru s povrchem zubů, ano. Takže pokud nesledujete, co jíte (nebo ignorujete pravidelné čištění zubů), mohou vaše zuby skončit hodně špatně.

Kožní problémy

Říká se, že čokoláda způsobuje akné. Mohou sladké potraviny opravdu způsobit dermatologické problémy? Vědci nedávno spojili konzumaci mléčných výrobků a potravin s vysokými glykemickými indexy s kožními problémy.

Zvýšená touha po cukru

Když budete jíst hodně cukru, mozek uvolní dopamin - chemikálii, která způsobuje příjemné pocity a která se uvolní třeba v případě, když máte sex nebo pozitivní lidskou interakci. Přestože se vědci neshodnou na tom, jak návykový může cukr být, studie z roku 2008 zveřejněná v časopise Neuroscience & Biobehavioural Reviews uvádí, že při neomezeném přístupu k cukru vykazují potkani čtyři známky závislosti, které jsou srovnatelné třeba se závislostí na alkoholu.

Riziko cukrovky

Když jíte potraviny obsahující glukózu, vaše tělo uvolní inzulín, který pomáhá vašemu tělu změnit glukózu na energii. Problém je, když lidé sní příliš mnoho cukru najednou. Velké uvolnění inzulínu můžete způsobit hypoglykemii nebo inzulínovou rezistenci, varují lékaři.

Kvůli inzulínové rezistenci nemůže vaše tělo dostatečně rychle vstřebat glukózu, což způsobuje, že se glukóza v krvi a játrech zvyšuje. Toto spolu s genetickými a environmentálními faktory, může vést k prediabetu a nakonec ke vzniku diabetu. 

Deprese a úzkost

Jak jsme již zmínili, konzumace velkého množství cukru způsobuje, že váš mozek uvolňuje dopamin. Podle nového průzkumu ale může strava bohatá na cukr způsobovat stres a depresi. Diety s vysokým obsahem škrobových a sladkých potravin jsou spojeny s tvorbou zánětů na mnohem více než diety bohaté na chudé bílkoviny a zeleninu. Studie z roku 2016 publikovaná v časopise Journal of Clinical Psychiatry naznačuje, že zánět je silným indikátorem deprese a vysokého stresu. „Cukr zvyšuje zánět v celém těle, včetně mozku," uvádějí lékaři. Sladká strava tedy může vyvolat zánětlivou reakci ve vašem těle, což může vést ke zvýšenému stresu, úzkosti a dokonce k depresi. 

Srdeční choroby

Nejvíce zřejmým fyzickým příznakem příjmu vysokého množství cukru je zvýšení tělesné hmotnosti, ale alarmující výzkum ukazuje, že  i když nemáte nadváha, strava bohatá na cukr může exponenciálně zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Nemoci jater

Obvykle si spíše spojujeme selhání jater s alkoholem, ale výzkumy naznačují, že cukr může na játra působit téměř stejně škodlivě jako alkohol. Když jíme příliš mnoho cukru, velké množství se ho dostane do krve a jater. To může způsobit nealkoholické tukové onemocnění jater a nealkoholickou steatohepatitidu (NASH), zánětlivé jaterní onemocnění, které může být významnou příčinu vzniku jaterní cirhózy.

NASH je známá jako tiché onemocnění, protože příznaky se nezačnou objevovat, dokud není téměř pozdě. NASH je spojena se špatnými stravovacími návyky a obezitou. 

Mozek neumí říct, že je vaše tělo plné

Jeden neobvyklý dopad stravy nabité sladidly je neschopnost poznat, kdy jste plní. Když budete jíst příliš mnoho cukru, budete se pravděpodobně přejídat kvůli „prázdným kaloriím". Studie z roku 2011 zjistila, že diety s vysokým obsahem nasycených tuků a rafinovaných cukrů mohou narušovat signály mozku pro vaše tělo, že jste plní.

Problémy s pamětí / demencí

Studie z roku 2015 provedená na Oregonské státní univerzitě potvrdila, že diety bohaté na cukr mohou přímo ovlivnit schopnost našeho mozku udržet si krátkodobé i dlouhodobé vzpomínky. Studie zjistila, že po pouhých čtyřech týdnech na dietě s vysokým obsahem tuků a sacharidů došlo u laboratorních krys ke snížení kognitivních schopností.

Britská studie z roku 2017 potvrdila tuto teorii tím, že prokázala „spojitost mezi vysokou hladinou cukru v krvi a progresí demence nebo Alzheimerovy choroby".