Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé přestávají jíst banány. Může toto žluté ovoce opravdu ohrozit naše zdraví?

Banány
Banány
Foto: Pixabay

Američané snědí v průměru 27 kilogramů banánů na osobu za rok - což z banánů dělá nejvíce konzumované ovoce v Americe. Někteří lidé ale naopak vyřadili banány ze své stravy kvůli vysokému obsahu cukru a kalorií ve srovnání s některými jinými druhy ovoce. Opravdu po banánech můžeme ztloustnout?

Obavy týkající se cukru a kaloriích obsažených v banánech, nejsou na místě, říká profesorka Jessica D. Bihuniaková, odbornice na výživu z Univerzity Steinhardt v New Yorku. „Nikdo neztloustne, nebo se u něj nevyvine cukrovka jen proto, že sní hodně banánů," říká Bihuniak.

A to stejné podle ní platí u jakéhokoliv jiného ovoce. Stejně jako další všechny druhy ovoce, jsou banány nabité důležitými živinami, z nichž některé podporují zdravé srdce, střeva a udržují štíhlý pas.

Banány jsou ve srovnání s jinými druhy ovoce opravdu sladší straně. Jeden velký banán má asi 120 kalorií a 17 gramů cukrů - to je více než dvojnásobek toho, co obsahuje miska jahod, které mají 53 kalorií a asi 8 gramů cukrů.

Bihuniaková však říká, že když odborníci na výživu lidem radí, aby omezili obsah cukrů ve stravě, mluví o přidaných cukrech - takových, které jsou v třeba nealkoholických nápojích, přimíchány do pečiva a či do kávy. „Pokud jíte jen banán, nejde o žádný přidaný cukr,“ zdůrazňuje. Navíc obsahují velké množství vlákniny – velký banán má asi 3,5 gramu, tedy asi 15 procent doporučené denní spotřeby.

Zelené banány obsahují typ karbidu nazývaného odolný škrob. Vzhledem k tomu, že banány dozrávají, škrob se změní na cukry, což způsobí, že banán je sladší. Protože rezistentní škrob není snadno stravitelný, snižuje množství cukru uvolněného do krevního oběhu a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Výzkum také naznačuje, že odolný škrob pomáhá udržovat rovnováhu zdravých střevních mikrobů.

Banány jsou také známé díky velkému obsahu draslíku, přičemž velký banán obsahuje asi 490 mg tohoto elektrolytu, který se snadno rozpouští ve vodě a vytváří kladně nabité ionty. Díky tomu umožňuje vedení elektrické energie, což je pro řadu procesů probíhajících v lidském organizmu velice důležité. Pomáhá regulovat hladinu vody v těle, podílí se na přenosu nervových vzruchů a reguluje také svalové kontrakce. Nedostatek draslíku (odborně hypokalémie) podstatně ovlivňuje schopnost buněk tvořit a šířit nervové vzruchy 

Banány také dodávají asi třetinu denní doporučené potřeby vitamínu B6. Vitamin B6 pomáhá regulovat hladinu aminokyselinového homocysteinu v krvi. Pokud není jeho hladina pod kontrolou, může negativně působit na tepny a zvyšovat riziko srdečního záchvatu, mrtvice a krevních sraženin, říká Bihuniaková.

Témata:  ovoce cukr - inzulín

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy