Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brambory toho umí víc, než si myslíme. Dokáží dokonce předejít vážným nemocem

Brambory, ilustrační fotografie
Brambory, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ačkoliv pocházejí z Ameriky, Češi brambory milují. I to je možná jeden z důvodů, proč je u nás relativně nízký výskyt rakoviny žaludku. Podle odborníků totiž právě tato potravina dokáže působit jako prevence a riziko propuknutí této choroby snížit.

Brambory tvoří nedílnou součást lidského jídelníčku a v České republice jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Vědci z čínské Univerzity Zhejiang odhalili, že velká konzumace brambor snižuje riziko onemocnění rakovinou žaludku. Informoval o tom server Independent.

Tento výzkum se zakládá na informacích ze 76 studií a celkem zahrnuje informace o 6,3 milionech lidí. Předmětem zkoumání bylo hned několik druhů zeleniny.

Výsledky odhalily, že konzumací brokolice, brambor, česneku, hlávkového zelí, kadeřávku a celeru lze snížit riziko onemocnění rakovinou žaludku o třetinu. Naopak konzumace soli, pálenek, piva a konzervovaného jídla riziko onemocnění zvyšuje.

Jak server vysvětluje, za pozitivním účinkem na lidské zdraví pravděpodobně stojí vysoký obsah vitamínu C, „který funguje jako antioxidant na buněčný stres v žaludku. Každodenní konzumace 50g vitamínu snížila riziko rakoviny o osm procent."

Brambory ale nejsou jedinou potravinou, kterou se dá bojovat proti rakovině. Někteří odborníci tvrdí, že mohou využít i další věc spojenou s jídlem, ne však tak oblíbenou. A sice salmonelozu.

Jihokorejští vědci zjistili, že právě tato nebezpečná střevní bakterie, která mobilizuje imunitní systém, dokáže ničit rakovinné buňky. 

Odborníci z Chonnam National University Hwasun Hospital tvrdí, že tato bakterie umí mnohem více, než jen upoutat člověka v mučivých křečích na toaletu. Dokáže totiž proniknout až k nádorovým buňkám a zalarmovat imunitní systém, aby dokázal úspěšně ničit nádorové buňky.

Témata:  rakovina brambory jídlo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy