reklama

Mouchy k našemu životu zkrátka patří a pokud nám bzučivě nelétají kolem hlavy, většinou pouze otevřeme okno a necháme je vyletět. Do lidských příbytků ale vlétají s jasným cílem, shánějí potravu, na které by přistály a ochutnaly ji.

To je ale podle odborníků poměrně velkým rizikem. Pokud se totiž moucha dostane do kontaktu s jídlem, nemělo by se daná část jídla vůbec jíst. Nejlepší proto je zamezit možnosti, aby na nějaké potravině tento hmyz přistál.

Mouchy totiž přenášejí na svých tenkých nohách až 200 různých bakterií. Když přistanou na jídle, podle vědců hrozí, že se na něj bakterie přenesou a potraviny kontaminují.

Nejen zárodky bakterií, které se nacházejí na muším těle, představují zdravotní riziko. Další hrozba spočívá a muších výkalech. Ve chvíli, kdy si moucha na jídlo sedne, na něj totiž vyzvrátí trávicí enzymy.

Mouchy mohou přenášet celou řadu nebezpečných chorob od cholery až po tyfus. Odborníci proto radí část, na níž hmyz seděl, odříznout a vyhodit. Jeho spořádáním si můžete zadělat na vážné zdravotní problémy.

Lepší, než řešit, zda lze jídlo beztrestně sníst, je možné kontaminaci předcházet. Na trhu je spousta výrobků, od jednoduchých krabiček, až po plastové poklice, kterými lze jídlo před nezvanými strávníky ochránit. Stojí pár korun a za eliminaci možných komplikací rozhodně stojí.