reklama

Nová studie uvádí, že pokud dietu plánovaně porušíte a během týdne si jeden den dopřejete čokoládu či sladkosti, bude jednodušší zhubnout. Podle vědců z nizozemské univerzity v Tilburgu potom totiž lépe odoláte pokušení během ostatních dní a pomůže to k lepšímu sebeovládání.

Vědci provedli sérii tří pokusů. V prvním pokusu nejprve 59 mužů a žen rozdělili na polovinu, kdy jedni drželi tradiční dietu a druzí měli den "volna". Potom měli jít nakoupit do supermarketu a přemýšlet o způsobech, jak odolat pokušení. Ti, kteří si během týdne dopřáli sladkosti, přišli s více nápady. 

Další pokus spočíval ve sledování váhy 36 mužů a žen, kteří 14 dní drželi dietu. Opět byli rozděleni na polovinu. Ta první dodržovala dietu s přísunem 1500 kalorií za den. Ta druhá 1300 kalorií denně, kromě neděle, kdy mohli sníst 2700 kalorií.

Výsledky ukázaly, že ti s dnem "volna" měli lepší sebeovládání, byli více motivovaní a spokojenější. A co je důležité - ztratili na váze stejně jako ti v první skupině. 

A platí to prý i pro jiné cíle než váha. Například šetření, kdy si příležitostně vyrazíte na nákupy. Podle vědců totiž není lehké udržet vysoko nastavenou laťku a v případě porušení přichází pocit selhání, což vede k tomu, že to člověk vzdá. 

Navíc prý platí slavné: zakázané ovoce nejlépe chutná. "Někdy je v dlouhodobém horizontu dobré být dočasně špatný v krátkodobém horizontu," uvedl Marcel Zeelenberg, který se na studii podílel.