reklama

Ropa je všude kolem nás. Většinu věcí, kterou máte právě po ruce, lidé vytvořili buď přímo z ropy, nebo za jejího pomocí. Každý ví, že ropa je potřebná pro výrobu paliv a zejména benzínu, který vzniká v rafinériích. Kde všude ale ropu ještě najdeme?

Předně je nedílnou součástí plastů. Nemáme teď na mysli jen lahve s pitím nebo plastové obaly, ale například i zubní kartáček. Jeho štětiny jsou totiž z nylonu, a ten se vyrábí jak jinak, než z ropy.

Své nezastupitelné místo má ropa i ve farmacii. Dříve se například aspirin vyráběl za pomocí vrbové kůry, z důvodu masové rozšíření tohoto léku ale musela být při výrobě nahrazena právě ropou. Tu ostatně najdeme například i ve vazelíně a kosmetických prostředcích. Pochopitelně ne ve všech, ale například většina rtěnek obsahuje minerální oleje, které se získávají právě z ropy.

U mody ještě chvíli zůstaneme. Z ropy se totiž vyrábí i parfémy, na podobném principu jako rtěnky. Ale i obvazy, kontaktní čočky a řada dalších věcí.

Samostatnou kapitolou je oblečení a obuv. Ropa je nedílným základem pro umělou hmotu zvanou polyester, a tento název vám určitě není cizí. Podívejte se, za jakého materiálu máte oblečení, které máte zrovna na sobě. Nachází se i na botách, které mají většinou gumovou podrážku. A guma? Ta je také z ropy.

Bez ropy by se neobešli ani sportovci. Fotbalové míče, hokejové puky, lyže, to vše se opět vyrábí z ropy. Setkají se s ní ale i ti, kteří sportu neholdují, ropu najdeme například i v inkoustu.

Monitor, na kterém tento článek čtete, je z plastu, tudíž také z ropy. A pokus si zrovna pochutnáváte na dobrém jídle, i k jeho vzniku přispěla ropa. Hnojiva ani pesticidy se totiž bez ní neobejdou a využívá se nejen pro výrobu hnojiv, ale pohání také zemědělské stroje a podílí se na chovu dobytka. Ostatně jak už bylo řečeno výše, obal, z něhož jste jídlo vyndali, s největší pravděpodobností také vznikl z ropy.

Na ropě jsme zkrátka závislí, její zásoby ale nejsou nevyčerpatelné. Odborníci odhadují, že její zásoba dojde v následujících padesáti letech a poté bude mít lidstvo dvě možnosti. Buď se naučí bez ní žít, nebo podnikne velkou expedici do Arktidy, kde se podle amerických vědců nachází obří ložisko ropy v celkové kvantitě zhruba 90 miliard barelů. Tím se ale problém závislosti na ropě nevyřeší, pouze odsune.