Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi sny? Vědci přišli na způsob, jak ovládat naše noční fantazie

Spánek
Spánek
Foto: Pixabay

Několik vědců nezávisle na sebe poprvé úspěšně vyzkoušeli techniku, díky které budeme moci ovládat naše lucidní snění. I když mnozí z nás se obávají nočních můr, snový svět je místem, kde můžeme plnit naše fantazie a užít si je, jako kdyby se jednalo o nejlepší virtuální realitu. Lucidní snění je stav, kdy si spící člověk uvědomí, že sní a to mu dá možnost se ve svém snu vědomě a bez omezení pohybovat či ho měnit.

Protože sen po probuzení často zapomínáme, mnoho z nás ani nemusí ráno vědět, že jsme nějaký lucidní sen prožili. Dlouhou dobu byl tento typ snu dokonce považován za mýtus, vědci však s jistotou potvrdili, že skutečně existuje, ale co víc, dokážou ho s 50 procentní úspěšností i navodit a člověk si tak užívá neomezených možností.

Trošku smutnou zprávou je fakt, že většina dostupných technik vyžaduje nákladná a profesionální zařízení, tudíž to zatím nevypadá, že bychom si lucidní sen mohli navodit sami doma. Špatná zpráva je to zejména pro ty, kteří rádi sní jen tak. Na druhou stranu mnoho psychologů a psychiatrů využívá snění jako metodu, pomocí které si můžete léčit trauma a další duševní neshody.

Podle doktora Denholma Aspyho má až 55 procent celkové populace jednou za čas lucidní sen, někteří jej mívají velmi zřídkakdy nebo vůbec, ale naprostá většina si jej stejně nepamatuje. Nedávné testy byly postavené hlavně na sugesci, kdy si člověk vždy před spaním opakoval, že bude snít a že si prožitek zapamatuje. Pod dohledem lékařů se pak v určitých intervalech opakovaně probouzeli, aby si zopakovali mantru.

Test se ukázal být úspěšný zhruba z 50 procent, u 17 procent lidí však k lucidnímu snění docházelo každou noc. Většinou se z lucidních snů probouzíme velmi rychle, jakmile si náš mozek uvědomí, že se jedná pouze o sen. Podle Aspyho však testy prokázaly, že klidně se dá takový sen protáhnout na celou hodinu. To už nám dává pak mnoho času k tomu, abychom si prožili vlastní akční film, kde budeme hlavními postavami.

Témata:  zajímavosti psychiatrie spánek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy