reklama

Vědci upozornili na nový problém, kterým je takzvaný „kouř ze třetí ruky“. O studii informoval server VOAnews s tím, že jde kromě aktivního a pasivního kouření o třetí možnost, jak přijít s cigaretami do styku.

Za výzkumem stojí bioložka Manuela Martins-Greenová z Californské univerzity v Riverside, která vysvětluje, že škodlivý může být nejen kouř, kteří vdechují kuřáci i lidé v jejich okolí, ale také kouř, který ulpí na povrchu věcí v okolí.

„Jak kouř vychází z konců cigarety, usazuje se na pohovkách, kobercích, oblečení nebo vlasech," uvádí. Do kontaktu s nimi pak přichází všichni lidé žijící nebo pohybující se ve stejných prostorách jako kuřák.

Největším rizikem je podle ní tento typ kouře pro malé děti, které se například plazí po koberci a následně navíc strkají své ruce do úst. Riziko hrozí i v rámci budov, kde se zplodiny mohou šířit například nesprávně fungujícím ventilačním systémem.

Zbytky kouře se podle Martns-Greenové snadno a velmi rychle vstřebají do těla skrz kůži. Při pokusech na myších vědci zjistili, že si v důsledku toxických chemikálií takto vstřebaných vyvinuly resistanci na inzulín, což následně vede ke cukrovce typu 2.