reklama

Dlouhé roky se tvrdilo, že žirafa je jediné velké zvíře a jediný savec na světě, který neumí plavat. I přední biologové přiznávali, že si tím nejsou jisti, ale přiklání se k názoru, že by se žirafy pod vodou zkrátka utopily. Pokud byste tedy našli dost hluboké jezero, odkud by jim netrčela ven hlava.

Poslední výzkumy ale ukazují, že to nemusí být tak úplně pravda. Žirafa podle počítačových modelů plavat umí a neměla by sebemenší problém udržet se na hladině. Problém ale spočívá jinde. Nikdo totiž zatím žirafu nikdy plavat neviděl.

To ale není to jediné, čím jsou tato vysoká zvířata zvláštní. I přes svou na první pohled křehkou stavbu těla jsou mnohem výkonnější a vytrvalejší, než velbloudi. Navíc nepotřebují skoro vůbec spát. A když už, tak ve stoje a na pár hodin denně. Na rozdíl od všech nám známých savců jim stačí ke spánku jen asi dvě hodiny.

Není také bez zajímavosti, že neexistují dvě stejné žirafy. Stejně jako se u lidí nenajdou dva stejné otisky prstů, žirafy mají pokaždé jiné rozmístění skvrn na těle. 

Za zmínku také stojí jejich nebojácnost. Žirafy se zkrátka nebojí, a predátoři je nechávají chladnými. Díky jejich velikosti si na ně troufne jen málokdo a když už se o to někdo pokusí, dokáže žirafa jedním kopem bez zaváhání roztříštit lebku. Jinak jde ale o mírumilovné zvíře, které v dospělosti prakticky nemá přirozeného nepřítele, kromě člověka.

Neméně zajímavá je i jejich stavba těla. Žirafy jsou mimochodní, vždy tedy vykračují oběma nohama na jedné straně zároveň. Mají také mnohem silnější krevní oběh a jejich srdce váží až 17 kilogramů. Zásobovat totiž kyslíkem hlavu umístěnou tak vysoko vyžaduje opravdu výkonnou pumpu.