Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vánoční stromky jsou starší, než si myslíme. Proč se zdobí?

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Dokážete si dnes představit Vánoce bez ozdobeného stromečku? Vánoční stromek najdeme snad v každé rodině, září na všech náměstích po celé republice, zdobí se v obchodních domech. Kdy vznikla tradice zdobení vánočních stromečků?

Stará legenda praví, že s vůbec prvním vánočním stromečkem přišel opat Kolumbán z Bobbia v 6. století. Kolumbán byl misionářem v Burgundsku a Bretani, jeho domovinou bylo Irsko. Na vánoční svátky roku 573 pobýval na dvoře burgundského panovníka Gontrana A právě zde opat Kolumbán umístil na jedličku svíce ve tvaru kříže ve snaze obrátit krále na křesťanskou víru.

Z celého dlouhého období středověku však nemáme dochovaný žádný písemný doklad o nazdobeném vánočním stromečku. Katolická církev údajně ve zdobení stromku spatřovala pohanský zvyk, a proto to až do 16. století nedovolovala! Jisté pohanské prvky lze v tomto zvyku skutečně zaznamenat. Staří Germáni prý zdobili o zimním slunovratu stromy na počet boha Wotana. Také Keltové měli podobnou tradici, a to při uctívání boha Slunce. Teprve v závěru 16. století začal být ozdobený stromeček chápán jako symbol rajského stromu, ze kterého ochutnali jablko Adam a Eva, jejichž svátek připadá právě na Štědrý den.

Tradice zdobení vánočních stromečků se zrodila na území Německa, odkud o tomto zvyku také pochází nejvíce zpráv. Jako ozdoby sloužilo sušené ovoce, ořechy a další potraviny. První písemná zmínka o vánočním stromku v německém prostředí se váže k roku 1570 (brémská kronika). Víme tedy, že první ozdobené stromečky se vyskytovaly v cechovních a řemeslnických domech. Z Německa se tradice zdobení jehličnanů na Vánoce přesunula roku 1816 do Rakouska a později i na území Francie.

Vánoční stromečky v Čechách

Na začátku 19. století byl poprvé ozdoben stromeček i u nás. Za „otce“ vánočního stromečku v Čechách můžeme považovat Jana Karla Liebicha (1733-1822), ředitele Stavovského divadla. Tomuto přátelskému a šlechetnému muži se přezdívalo „papá Liebich“. Každý rok o Vánocích pořádal pro své přátele večírek na libeňském zámku. A právě zde byl v roce 1812 ozdobený první vánoční stromeček v Čechách. Pod ním pak byly nejen dárečky, ale také jesličky. Celá Praha pak nemluvila o ničem jiném, než o ozdobeném stromečku. Netrvalo dlouho a stromečky se objevily také v domácnostech bohatých měšťanů.

Ve vydání Pražských novin z roku 1843 bychom se dočetli o vánočním stromečku jako typické součásti Vánoc. Tehdy byly stromečky zavěšovány ke stropu, a to kmenem vzhůru a špičkou dolů, tedy obráceně. Jako ozdoby posloužily barevné stuhy, sušená jablka, ořechy, mandle, sušené švestky, rozinky, perníky a sladké cukroví. První svíčky se na stromečku v Čechách objevily pravděpodobně v roce 1860 v domě univerzitních profesorů (tzv. Starém Štokhauzu) v Celetné ulici v Praze.

Dlouhou dobu byly vánoční stromečky spojené výlučně s městským prostředím. Ještě před první světovou válkou byste ve většině vesnických domácností ozdobený stromek nenašli. Teprve později se i zde ustálil zvyk zdobit na Vánoce stromeček.

Český strom ve Vatikánu

Zřejmě nejslavnější český vánoční strom pochází z Beskyd, odkud v roce 1999 putoval až do Vatikánu. Roku 1982 byla zavedena papežem Janem Pavlem II. tradice zdobení vánočního stromu na Svatopetrském náměstí. Vánoční strom Vatikánu darují země střední, východní a západní Evropy. Darovat strom papeži je pokládáno za velkou čest. V prosinci roku 1999 do Vatikánu putoval smrk z Beskyd, a to vlakem. Dne 9. prosince 1999 již se svými tradičními českými slaměnými ozdobami krášlil vatikánské Svatopetrské náměstí.

Témata:  Vánoce Vánoční strom

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy