reklama

Ten, kdo uhasil svou poslední cigaretu před více než 15 lety, je vystaven naprosto stejnému riziku předčasného úmrtí jako člověk, který nekouřil nikdy, tvrdí studie. Čím dříve tedy s kouřením přestanete, tím větší máte pravděpodobnost dosáhnout kvality života nekuřáka.

Studie, kterou provedl tým doktora Aliho Ahmeda z VA Medical Center ve Washingtonu, D.C., přináší pro bývalé kuřáky pozitivní zprávy. 15 let poté, co člověk pověsí kouření na hřebík, je pravděpodobnost, že onemocní stejná, jako u zapřisáhlého celoživotního nekuřáka. Aktivní kuřáci mají také o 50 % větší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních chorob než ti, kteří se dokázali svého zlozvyku zbavit.

Výsledky výzkumu, o nichž informovala agentura Reuters, nicméně nejsou už tolik optimistické pro ty, kteří byli zařazeni mezi těžké kuřáky (tzn. krabička denně po více než 32 let). Tito jedinci ani dlouholetým nekouřením zvýšená zdravotní rizika zcela neeliminují.

V rámci výzkumu Ahmedův tým zanalyzoval data 2 556 nekuřáků, 629 aktivních kuřáků a 1 297 bývalých kuřáků, ze kterých se 312 zařadilo mezi těžké. Všichni tito jedinci byli starší 65 let.

V průběhu třináctiletého sledování selhalo srdce 21% nekuřákům, což je stejné procento jako u odnaučených běžných kuřáků. Ze silných kuřáků utrpělo selhání srdce téměř 30 %, tito lidé měli také o 26 % větší pravděpodobnost náhlého úmrtí.

Tato rizika se ale podle posledních výzkumů dají minimalizovat a vaše tělo se může následků kouření zbavit dříve, než po 15 letech. Tvrdí to vědci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health s tím, že stačí jediné. Zvýšit přísun ovoce.

Podle odborníků stačí tři jablka denně na to,aby zpomalilo poškozování plic a aby tělo rychleji opravovalo škody napáchané cigaretami. Stejný účinek prý mají i dvě rajčata denně, v obou případech ale platí, že musí jít o čerstvé potraviny. Konzervované nebo tepelně upravené už takový účinek nemají.

Studie potvrdila, že přirozený pokles funkce plic během 10 let byl pomalejší u bývalých kuřáků se stravou, jejíž součástí byla zvýšená konzumace rajčat a jablek. Podle vědců jsou právě tyto potraviny plné zdraví prospěšných látek dobrých pro plíce. Tato zjištění dávají naději, že se kuřáci vyhnou vzniku nevyléčitelné chronické obstrukční plicní nemoci.