reklama

Ohroženy jsou především malé děti, u kterých mohou mít včas nezachycené záněty fatální následky. Rizikovou skupinou jsou také senioři a dlouhodobě nemocní pacienti. Právě ti by se měli nejvíce zaměřit na vhodnou léčbu, která nemoc zbytečně neprodlouží či nezkomplikuje.

Rýma a kašel – nerozluční sourozenci

Nachlazení je časté onemocnění, které se vyskytuje během celého roku. Více než 80 procent těchto problémů způsobují různé virové infekce a jsou léčeny jako chřipkové onemocnění, ale přitom o klasickou chřipku nejde. Uzdravení u těchto lehčích onemocnění bývá poměrně rychlé, na rozdíl od chřipky, která má opravdu razantní průběh a její léčení může trvat až týdny.  Velká část zánětů v dýchacích cestách se navíc vyskytuje současně v několika jejich částech. Právě proto nás často trápí rýma i kašel zároveň.

Léčba je ve většině případů symptomatická, zaměřuje se na projevy nemoci, nikoli na její příčiny. Může být ale také podpůrná – tedy užívání léků na snížení horečky či léků proti bolesti. Nezbytný je klid na lůžku a dostatečný přísun tekutin. Vhodné je volit přípravky, které pomáhají proti více příznakům najednou – kombinují různé účinné látky v jednom léku.

Léky proti nachlazení dostupné bez receptu jsou přitom velký byznys, který ročně vynáší miliardy. Některé složky těchto léků podle odborníků mohou nemocným pomáhat, například potlačením rýmy nebo zmírněním teplot.

Britské Královské sdružení všeobecných lékařů ale podle serveru Daily Telegraph tvrdí, že léky proti nachlazení jsou holý nesmysl. Jen málo důkazů podle britských doktorů svědčí o tom, že by některé léky proti kašli měly výraznější účinek.

"Nejjednodušším a nejlacinějším prostředkem proti krátkodobému nachlazení jsou ale možná domácí prostředky obsahující citrón a med," uvedla zpráva britských všeobecných lékařů.

Nachlazení jako virové onemocnění podle nich nelze žádným lékem časově omezit, obvykle choroba ustoupí až poté, co se s ní imunitní systém nemocného vyrovná. Léky proti nachlazení sice pomohou se zmírněním průvodních potíží, nemoc ale vyléčí jen těžko.

Zatočte s teplotou

Léčení teploty je vhodné tam, kde musíme zabránit dehydrataci nebo rychlé srdeční akci, která by mohla vést k srdečnímu selhání. Základem je dostatek tekutin, ochlazování vlažnou sprchou a samozřejmě časté větrání. 

Nebezpečná hranice horečky pro organismus je nad 40 °C.  Z léků můžeme volně koupit léky s účinnou látkou paracetamol. Obvykle se podávají 4x denně 500-1000 mg (4x 1 až 2 tablety). U léků s paracetamolem je důležité nepřekročit povolenou denní dávku, neboť předávkování může poškodit játra, a to od požití 10 g látky.

Paracetamol je analgetikum (tlumí bolest) a antipyretikum (snižuje teplotu) bez protizánětlivého účinku s dobrou snášenlivostí pro tělo. Látka se rychle a téměř úplně absorbuje z trávicího traktu. Analgetický účinek paracetamolu může být urychlen a zesílen přidáním kofeinu, díky lepšímu vstřebávání. Kombinaci těchto látek obsahuje například Paralen Grip chřipka a bolest. Díky této účinné látce tak pomáhá bojovat i proti únavě a ospalosti.

Rýma může skončit jako zánět dutin

Akutní zánět nosních dutin provázejí vždy minimálně dva z následujících hlavních příznaků: Ucpaný nos, bolest v obličejové krajině, zvýšená nosní sekrece.  Záněty dutin jsou téměř vždy spojeny s rýmou a hlavním projevem je tupá bolest hlavy.

Léčba akutního zánětu dutin je lokální i systémová, přičemž nejdůležitější je potlačení infekce, bolesti a prevence přechodu do chronické fáze, která by znamenala mnohem více potíží. Medikamentózní preparáty jsou zastoupené skupinou s antimikrobiálním účinkem.  Celkové podávání těchto látek (např. fenylefrinu) vede k poměrně dlouhodobé úlevě od rýmy prakticky bez rizika dalších následků.

Kvůli kašli se někdy ani nevyspíte

Akutní kašel má obvykle svoji příčinu v onemocnění dýchacích cest. Nejčastěji je přítomen při virovém infektu horních cest dýchacích a trvá přibližně 2 týdny.  Kašel je přirozený ochranný mechanismus, který má za úkol odstranit z dýchacích cest všechny škodliviny - viry, bakterie nebo poničené částečky sliznic. U prostého akutního kašle postačují k léčbě tekutiny, vitaminy a klid na lůžku.

Dráždivý kašel lze potlačit například léky nazvanými antitusika - mezi tento typ účinné látky patří například dextrometorfan, který účinně působí proti suchému a dráždivému kašli. Obsahuje jej například Paralen Grip chřipka a kašel, který kombinuje paracetamol proti horečce a bolesti, dextrometorfan proti suchému a dráždivému kašli a navíc i fenylefrin, který pomáhá při ucpaném nose a oteklých nosních sliznicích.