reklama

Ať žije noční nahota! Má mnohem více kladných stránek, než se obvykle soudí. Sice je nepříjemné lézt nahý pod studenou přikrývku, ale spánek v rouše Adamově má mnohé výhody.

Že se musíte dobře přikrýt, abyste mohli pěkně spát? Naopak, budete-li nazí, vaše tělo bude bojovat proti chladu. Zapomeňte na pyžamo a boxerky, neboť jen brání správnému krevnímu oběhu. Navíc oblečení brání tomu, aby se tělesné teplo pod přikrývkou šířilo. 

A to není všechno: nahota vám dá pocit pohodlí a uvolní téměř všechno svalové napětí. Zapomeňte na zažitý názor, že nahota brání dobrému spánku.

Nejen že si odpočinete, ale zároveň spalujete kalorie. Jak se to děje? Jestliže je vám zima, spalujete více kalorií, neboť tělo vydává energii na to, aby se zahřálo. V té chvíli se uvolňují hormony přispívající ke shazování kilogramů, regeneruje se pokožka a kostní buňky.

Spát nahý rovněž přispívá k tomu, abychom si zachovali mládí. Chceme všichni vypadat dobře, že? Řešení nám leží pod nosem, či spíše pod peřinou. Když jdete spát oblečený a je vám teplo, narušuje to uvolňování melaninu a růstového hormonu. To jsou dva hlavní hormony bránící stárnutí těla. Snížíte-li teplotu těla, například tím, že spíte bez oblečení, tyto hormony se uvolňují a regenerují organismus. 

Naše tělo vyrábí endorfin, nazývaný hormon štěstí, a to nám pomáhá snáze a rychleji se uzdravit, jestliže jsme nemocní. Navíc se regenerují ženské hormony a za nižší teploty lépe fungují.

Kdo by věřil, že spánek bez oděvu s sebou přináší tolik výhod? A tady je další přínos: prevence infekcí. Vlhká místa těla, zejména intimní partie, potřebují volně dýchat, ale tomu brání oblečení a teplo podporuje množení bakterií.

Dalším přínosem je dotek s partnerem. Kontakt s jeho tělem zvyšuje sexuální vzrušení. 

A další rady pro kvalitní spánek?

Probudíte-li se ráno s bolestí za krkem, či se nemůžete pohnout kvůli zádům, je možná na vině poloha, v které spíte. Máte-li pod hlavou 10 malých polštářků nebo spíte na gauči u televize, není se čemu divit. Skoro sedíte, a to je opravdu nepohodlná a nezdravá poloha pro spánek. Nejlepší je, když máte hlavu stejně vysoko jako je zbytek vašeho těla a ležíte na zádech.

Pokud je matrace příliš měkká a proležená, nedivte se, že se stále nepohodlně otáčíte a druhý den vás bolí záda. Naopak pokud je příliš tvrdá, můžete mít problémy s usínáním a denními bolesti zad. Matraci byste měli měnit zhruba každých 10 let a vyzkoušet můžete i ty zdravotní, jež by vám příjemný spánek měly zaručit. 

Není nad to si po únavném dni lehnout alespoň na 20 minut do horké vany plné pěny a relaxovat. S vyčištěnou hlavou si půjdete spokojeně lehnout a s usínáním byste neměli mít problémy. Důvodem této relaxace je uvolnění svalů v teplé vodě, ale také změna vaší tělesné teploty která stoupne a následně prudce klesne. Spánek je přirozeně doprovázen poklesem vaši teploty a proto se tímto urychlí příprava těla na spánek. Joyce Walsleben z New Yorské Univerzity tvrdí: "Pokud horkou koupelí zvýšíte svoji tělesnou teplotu o jeden, dva stupně, která následně strmě před spaním poklesne, je více pravděpodobné, že rychleji usnete a dosáhnete hlubokého spánku."

Největším zabijákem pro pohodový a příjemný spánek je káva. Mnoho lidí je odpoledne často natolik unaveno, že by šli nejraději spát, ale ví že musí ještě dlouho pracovat. Proto si dodají energii právě tímto nápojem. Káva by se však neměla pít po 4 hodině odpolední, jelikož váš organismus kofein do večera nedokáže zpracovat. Výzkum provedený Izraelskými vědci z Tel Avivské Univerzity zjistil, že káva s kofeinem snižuje možství spánkového hormonu melatoninu, jež naše tělo produkuje. Při normální situaci hladiny melatoninu začínají stoupat kolem 9 hodiny večerní a vrcholí mezi 2 a 4 hodinou ranní. Dáte-li si však v pozdním odpoledni či na večer kávu, narušíte přirozený tok tohoto hormonu a váš spánek bude neklidný a vy se budete druhý den cítit nevyspalí.

Kvalitu spánku také hodně ovlivňuje vaše výživa. Pokud chodíte spát okolo půlnoci, vyvarujte se těžkým jídlům, sladkým a slaným dobrotám a vitamínovým doplňkům po 9 hodině. Těžká jídla vám totiž mohou způsobit neklidný spánek a hororové sny, sladkosti krátkodobě zvednout energii a nedovolit vám tak usnout, slané dobroty obshahující glutamát sodný způsobují dlouhodbější problémy se spánkem a vitamínové tablety vás mohou nabudit na několik hodin.