reklama

Dovednosti a zkušenosti jsou základ

Pokud neřídíte příliš často, není dobré se pouštět do větších tras. V takovém případě je vždy lepší jet s někým, s kým se můžete střídat. Toto je celkem hojně praktikováno. Jsou ale i případy, kdy nemusíte mít zkušenosti žádné. Zde je nezbytné nejprve absolvovat autoškolu, získat řidičský průkaz a teprve potom začít jezdit. Nejprve kratší trasy, kde to znáte, a postupně můžete přidávat i delší. To vás bez problémů připraví na to, že současný provoz bez problémů zvládnete.

Buďte odpočatí

Roli na to, zda se dostanete bezpečně do svého cíle, má i to, v jaké jste kondici. Máme na mysli to, že byste měli být primárně odpočatí. Eliminujete tak řadu problémů, které mohou nastat. Patří sem třeba:

  • Zpomalení reakcí
  • Řidičské chyby
  • Mikrospánek

Pokud jde o cestu osobním vozem, je třeba svůj stav objektivně posoudit a v případě potřeby zastavit. Pokud jde o firemní jízdu, a to tam, kde se lidé rozhodli do svého podnikání zařadit mezinárodní přepravu, jsou podmínky jiné. Řidiči kamionů musí dodržovat předepsané bezpečnostní překážky. To potvrzuje, jak je odpočinek během jízdy důležitý a nezbytný.

Zkontrolujte svůj automobil po technické stránce

Na úspěšné dosažení cíle má pochopitelně vliv také váš automobil. Hlavně u delších cest je nezbytné, aby byl v dobrém technickém stavu. Příkladem je letní cesta na dovolenou, kdy se jasně doporučuje daný automobil nechat důkladně zkontrolovat, aby byl v pořádku. Problémů, které se mohou objevit, je celá řada. Funkční převodovky, ložiska, brzdy, ale třeba i problémy s motorem. To vše jsou příklady věcí, u kterých je dobré eliminovat případný problém včasnou kontrolou. Jak kvůli tomu, že zvýšíte šance na bezproblémové dojetí do cíle, tak i proto, že podchycení problému hned v začátku bude s ohledem na cenu opravy příznivější.

Mějte ve voze vše, co v něm má být

Pokud míříte mimo Českou republiku, zjistěte si předpisy zemí, kterými budete projíždět. Jde hlavně o nutnost mít správnou výbavu ve voze. Pokud ji nemáte, může vám hrozit nemalá pokuta. Mezi základ dnes patří:

  • Autolékárnička
  • Reflexní vesta
  • Trojúhelník

Nemusí to být ale jenom povinná výbava. Mít ve voze vše, co v něm má být, je myšleno i s ohledem na jeho technické provedení. Mnoho vozů dnes musí používat filtr pevných částic. Co když si ho necháte demontovat? Jestliže se na to přijde, nemusíte projít technickou kontrolou a to znamená, že vaše cesta skončí ještě dříve, než se na ni vydáte. I to je celkem velký problém. Navíc právě u tohoto filtru se mohou objevit i různé technické komplikace.

Zkontrolujte auto před jízdou

To poslední, co je vhodné udělat, je samotná kontrola vozu před jízdou. Zkontrolujte světla, a pokud nesvítí, dejte novou LED H7 do světlometů hlavních, nebo jiné žárovky do ostatních. Také je třeba zkontrolovat i stav takzvaných provozních kapalin. Důležitá je jak brzdová kapalina, tak kapalina v posilovači řízení, stejně jako zkontrolujte i hladinu chladicí kapaliny. Dalším krokem, který je vhodné zkontrolovat, je také funkčnost klimatizace. Pokud se chystáte na letní dovolenou, je tento prvek v moderních vozech naprosto nezbytný. O tom se jistě sami přesvědčíte.

Pokud je i po této stránce vše v pořádku, už stačí jenom zkontrolovat, zda máte všechny potřebné doklady k vozu, i doklady ke své osobě. Pokud ano, nic vám nebrání vyrazit i na delší cestu, třeba za dobrodružstvím.