reklama

Na slunečné Floridě tak najdeme například městečko Masaryktown, v překladu „Masarykovo město“. To bylo založeno českými přistěhovalci v roce 1924. V současnosti zde žije něco málo přes tisíc obyvatel. Výrazně českou stopu najdeme i v historii města Chicaga. Příběh o českém starostovi Antonínu Čermákovi je známý. V Chicagu je ale také čtvrť s názvem Pilsen, neboli Plzeň. Tu totiž založili čeští přistěhovalci na konci 19. století.

Ve státu Iowa najdeme městečko s názvem Moravia, což v angličtině znamená „Morava“. Moravia byla založena v roce 1849 moravskými emigranty, kteří do Iowy přišli ze Severní Karolíny. V současné době má americká Morava něco přes šest set obyvatel.

Ve stejném státě najedeme i městečko Protivin. To bylo založeno roku 1855. Leží v místě, které tehdejším českým imigrantům připomínalo právě okolí jihočeského Protivína. Český duch je v Protivíně dodnes patrný, obyvatelé například každoročně slaví tzv. České dny, během nichž si připomínají své středoevropské kořeny.

V jižanské Louisianě stojí město s názvem Libuse. To bylo založeno Čechy v roce 1914 a svým názvem odkazuje na bájnou kněžnu. V roce 2011 bylo v Libusi postaveno muzeum s názvem Louisianské české muzeum, které připomíná historii Čechů na jihu USA.

Tradičně velká česká komunita žije ve státě Texas. Zhruba 180 kilometrů západně od Houstonu najdeme komunitu s názvem Praha, někdy se používá dokonce název „Maticka Praha“. Do dnes se honosí neoficiálním titulem „hlavní město českého Texasu“. Byla založena kolem roku 1854 skupinou imigrantů okolo Matěje Nováka. Do městečka přijížděli další a další obyvatelé a v 80. letech 19. století již Praha měla vlastní restauraci, tři obchody a nový kostel.

Po roce 1873 ale přišly potíže – v Texasu byla vybudována nová železnice, obchod se přesunul blíže k ní a Praha byla stranou zájmu. Z města odešla většina lidí a tak byla roku 1906 v Praze dokonce zavřena pošta a v roce 1968 zde již žilo pouze 25 obyvatel. Na svém vrcholu v roce 1870 přitom v místě žilo více než 700 lidí.

Texaská Praha je ale dodnes místem, kde se setkávají čeští krajané, každoročně v srpnu je zde pořádán festival s názvem Pražský piknik, na němž jsou podávány mimo jiné tradiční české koláče, Američanům známé jako „kolaches“.

Tato Praha má ale i jeden smutný primát – je městem, z něhož během druhé světové války pocházel největší počet zabitých vojáků v poměru k počtu obyvatel. Ve válce totiž zemřelo hned 9 Pražanů.