Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané plánovali vyhlazené Česka? Praha byla terčem číslo 61

Jaderný výbuch
Jaderný výbuch
Foto: Reprofoto YouTube

Malá země v srdci Evropy se do větších mezinárodních konfliktů většinou nezapojuje. I proto je Česká republika jednou z nejbezpečnějších zemí světa. Za studené války se ale některá města ocitla na seznamu zkázy a v případě rozsáhlejšího konfliktu na ně měly být vypáleny rakety s jadernými hlavicemi. A jedním z měst s nejvyšší prioritou byla i Praha.

Národní bezpečnostní archiv USA odtajnil seznam míst v bývalém Sovětském svazu, ve východní Evropě a v Číně, která se v případě jaderného konfliktu měla stát koncem 50. let minulého století terčem atomového bombardování. V tehdejším Československu byla hlavním terčem Praha s pořadovým číslem 61.

Z odtajněných údajů vyplývá, že američtí armádní plánovači se v roce 1956 zaměřili na systematickou destrukci městských a průmyslových cílů včetně výslovného zaměření na civilní obyvatelstvo klíčových měst. Zařazeny jsou mezi ně Moskva, Leningrad (dnes Petrohrad), Peking, tehdejší východní Berlín a Varšava.

Mezi místa určená k "systematické destrukci" jaderným úderem bylo zařazeno 1200 měst v tehdejším sovětském bloku od východního Německa až po Čínu. Každé z nich má pořadové číslo podle významu, jedničkou je označena Moskva se 179 cíli jaderného útoku, dvojkou Leningrad se 145 cíli včetně cílů civilních.

V tehdejším Československu byla hlavním terčem Praha s pořadovým číslem 61 s 69 cíli určenými ke zničení. Další cíle byly v okolí hlavního města v Berouně, Kladně, Kralupech nad Vltavou, Králově Dvoře, Neratovicích, Psárech, Radotíně, Roztokách, Slaném a Štěchovicích.

Velký důraz kladli američtí plánovači na likvidaci vojenských letišť. Na území dnešní České republiky se měla stát terčem pražská letiště ve Kbelích, Ruzyni a Vodochodech, dále letiště v Bechyni, Brně, Čáslavi, Českých Budějovicích, Dobřanech, Holešově, Milovicích, Mimoni, Pardubicích, Přerově a Žatci.

Terčem případného útoku se ale měli stát i naši východní sousedé, kteří by se v případě eskalace konfliktu spršce raket také nevyhnuli. Na Slovensku to byla letiště v Bratislavě, Košicích, Piešťanech, Sliači a Trenčíně.

Témata:  Praha výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy